2010. október 13., szerda

és ez most koomcsiii

Megfogadtam: többet nem nézem egyik "tehetségkutató énekverseny"t sem.
Nyilvánvaló, hogy ezek elsősorban valóság show-k, bár szerintem a versenyzők ezt képtelenek megérteni. Mondjuk ez könnyen belátható, hisz ők a bőrüket viszik a vásárra.

A Megasztárban a műsorvezető hölgy körüli valós vagy ál-felhajtást baromira unom.
Néha mondjuk a zsűri is érdekes: Patai Anna "márgyereknekágybankénelenni" időben szerepel tökéletes dal- és szövegtudással, míg felnőtt versenyző társai közül nem mindenki énekel tisztán, amit természetesnek vélnek. Hm.
Szíj Melinda hangja akár Barbara Streisandé, Kökény Attila meg egyszerűen profi.

Az X-faktor nálam teljesen kiverte a biztosítékot. A tv-s döntőbe delegáltak közé több kedvencem nem került be - ezen mondjuk könnyedén túl tudom tenni magamat.
No de itt az a fogszabályzós kislány, akitől mindenki annyira el van ájulva (bár nem tudom, miért). A végső ítélethozatalra a versenyzők zöme teljesen kikészült idegileg. (Ez is megér mondjuk egy misét, hogy a nézettség kedvéért hogyan manipuláljuk a versenyzőket, de ezen most lépjünk túl.) Végül is érthető, itt már mindenki a siker kapujában áll, sorsuk nagy fordulópontjához érkeztek a versenyzők. Amikor a zöldruhás lánykával közölték, hogy továbbjutott, akkor is csak idiótán vigyorgott, és ezt mondotta vala: "Neee... ez most koomcsiii?..."
Én Szirota Dzsenifert mindenképpen továbbjuttattam volna, és a kedvencem volt még a szvinget éneklő srác, Spiriev Teodor is.
Érdekesnek és jellemzőnek tartom, hogy a Nyári nővérek mennyire megosztják a nézőket. Fiatalok, gyönyörűek, irtó jól énekelnek. De főleg azért kedvelem őket, mert valami olyasmivel rendelkeznek, amit nem sok művésznél tapasztalni: alázatosak. Alázatosak a közönség és a szakma felé.
Az itteni zsűri se semmi, gondolok az előválogatókra, amikor is szegény ifjabb Bodnár Attilának gyalogoltak a lelki világába. Érdekes, hogy rákérdeztek az apjára, mert szerintem ez a név nem annyira ritka. Ugyanakkor Janicsák István kislánya semmilyen beszólást nem kapott, pedig a Z'Zi labor munkásságának megítélése sem egyértelmű.

Mint említettem, nagyjából mindenki tudja, hogy mindkét program showműsor. Ez az oka tehát, hogy néhány kiváló, de szürkébb karakterű énekes kiesik a válogató rosták egyikén.
Ugyanakkor viccesnek tartom, hogy a zsűritagok ki vannak akadva, hogy a közönség nem a fülére hallgat, hogy a legjobbaknak kell kiesni, míg a könnyedebb fajsúlyú versenyzők szerzik meg a szavazatok többségét. Hiszen ők maguk is ezzel vádolhatók!

Uff! ;)