2010. október 14., csütörtök

Alexandrov

Vérprofi, a legmagasabb szintű művészi produkció, amit mostanában láttam - így jellemezném a tegnap esti kórus koncertet.
Az Alexandrov Együttes, teljes és eredeti nevén a “Дважды краснознаменный академический ансамбль песни и пляски Российской армии имени А. В. Александрова” (Az Orosz Hadsereg A. V. Alexandrovról elnevezett, kétszeres Vörös Zászló renddel kitüntetett akadémiai dal- és táncegyüttese) 1928-ban alakult meg 12 katonával (egy vokális oktett, egy harmónikás, két táncos és egy szólista). Első fellépésük 1928. december 12-én volt a Moszkvai Konzervatóriumban Alexandr Vasziljevics Alexandrov zeneprofesszor irányítása alatt, aki később az együttes névadója is lett.
Alexander Vasziljevics Alekszandrov "Sacha" (1883-1946) paraszti családban született karigazgató, karmester, tanár, a Szovjetunió Himnuszának szerzője.
Gyerekkorában felfigyeltek gyönyörű énekhangjára, így kezdődött meg zenei karrierje.

Az elsősorban szovjet forradalmi alkotásokat előadó csapat 1935-ben megkapta a Vörös Zászló Érdemrendet és ezt a nevükben is feltüntették. Rengeteget turnéztak a Szovjetunióban, és 1937-ben Párizsban egy nemzetközi rendezvényen megnyerték a nagydíjat. A II. világháború alatt már 1500 fővel a frontokon szórakoztatták a katonákat.
Az együttest vezetőjének halála után annak fia, Borisz Alexandrovics Alexandrov irányítása alatt lett az együttes külföldön is igazán ismert és híres, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy 1948-ban a berlini Békekoncerten is részt vettek.
Boris Alexandrov 1987-es nyugdíjba vonulása után Igor Agafonnikov és Anatolij Malcev, majd Victor Fedorov lett az együttes vezetője.

Fennállása óta az Alexandrov több, mint hatvan országban koncertezett, köztük hazánkban és a Vatikánban is. Fellépéseik mindig és mindenütt hatalmas sikert aratnak, külföldi fellépéseik során a vendéglátók közkedvelt dalaiból is előadnak.
A férfikarból, zenekarból és tánckarból álló együttes orosz népi dallamokat, paroszláv egyházi himnuszokat, opera áriák és a populáris nótálat is előad.
A zenekar hagyományos népi hangszeresek mellett (balalajka, domra, bayan) nagybőgősöket, fa-, rézfúvósokat és ütősöket is alkalmaz.

A balett az irányítása alatt Lev Nyikolajevics Kulikov balettmester irányítása mellett dolgozik.
Repertoárjukban zömmel katonai koreográfiák szerepelnek, de táncolnak néptáncot is.
Az énekkarral szólisták is fellépnek, akik mindegyike kimagasló énekes. Gyönyörű a hangjuk, hihetetlenül muzikálisak, jó előadók, és mindnek a kisujjában van az éneklés technikája. Nekem a Zúg a Volga... című szerzemény énekese tetszett a legjobban. Ámbátor megmagyarázhatatlan módon egy pillanatra elcsuklott a hangja, mégis ámulatba ejtő művészt hallhattunk.
És az egész este tökéletes volt, a fegyelmzett férfikórus és elképesztően technikás zenészek