2009. december 7., hétfő

kis pénz, nagy pénz...

Rendőrök vittek el egy férfit és négy éves kisfiát egy győri áruházból, mert állítólag hamis 10 ezressel fizettek. A pénztár után a biztonsági őr lépett oda a férfihez, hogy hamis pénzzel fizettek és hívják a rendőrséget. Néhány perccel később 5 rendőr jött értük 2 kocsival.
A pénzről később kiderült, hogy nem hamis, csak régi.

A hipermarket szóvivője szerint a pénztárosokat folyamatosan képzik, miről lehet felismerni a hamis bankjegyeket. Szerinte a pénztáros nem járt el szabálytalanul, amikor gyanús lett neki a pénz.
„Valóban kellemetlen lehet egy ilyen helyzet annak, aki belekerül. Viszont amennyiben a pénztáros gyanúsnak találja a bankjegyet, vagy egyértelműen tudja bizonyítani, hogy hamis, kötelessége jelenteni” - mondta az áruház szóvivője.

A cég szóvivője szerint legjobb, ha a vevő ilyen esetben a vásárlók könyvébe írja be a panaszát, azt ugyanis 30 napon belül ki kell vizsgálnia az áruház-igazgatónak és kártalanítania a vevőt, legalább egy bocsánatkéréssel.
A cégnél azt mondják, a pénztáros helyesen járt el, amikor szólt az őröknek, ugyanakkor azt is elismerik, hogy legalább bocsánatot kellett volna kérniük.

* * * * *

Nincs is azzal semmi baj, hogy a gyanú felmerülésekor intézkedett a pénztáros.
Na de öt rendőr egy hamis tízezreshez?

És íme egy újabb történet - több pénz, kevesebb rendőr...:


* * * * *

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK pénteken közös akció keretében őrizetbe vette Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport és Sziebert Györgyöt, a BKV jogi igazgatóját. Utóbbit egy óbudai bevásárló- központ mélygarázsában tízmillió forint (feltehetőleg kenőpénz) átvételekor érték tetten.

Sziebert elfogásakor nem engedelmeskedett a rendőri utasításoknak, míg a pénzt átadó férfi autójával menekülni próbált, az NNI különleges egysége azonban elfogta. Egyik, nevének elhallgatását kérő ismerőse szerint Sziebert nem kenőpénzt, hanem az új lakásához kért kölcsönt - nem tíz, hanem 11 millió forintot - vett át, amikor elfogták. A rendőrség szerint azonban a pénzátadás módja és helyszíne miatt ez nehezen hihető.

Az RRI bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt április 15-én rendelt el nyomozást egy állampolgár feljelentése nyomán. Az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van: két ügyvéd és annak a szoftverfejlesztő cégnek a vezetője, amelyik nemrég 28 millió forintért készítette el a BKV szerződéseinek adatbázisát. Valamennyiüket pénteken vették őrizetbe. Előzetes letartóztatásukat kezdeményezik.

Az RRI, az NNI és a BRFK nyomozói péntek este csaknem egy időben tartottak házkutatásokat. Dokumentumokat, számítógépeket és számítógépes adathordozókat foglaltak le. Úgy tudni, a nyomozók egy névtelenséget kérő feljelentése alapján kezdtek munkába és minden helyszínre részletes listával érkeztek. Pontosan tudták, mit keresnek, nagyjából azt is, hogy hol. A rendőrség 2005-ig visszamenően kért be szerződéseket és egyéb dokumentumokat a BA és a BKV Zrt.-től.

Szeibert egyébként 2008 májusában került a Budapesti Közlekedési Vállalathoz - pályázat nélkül, az igazgatótanács akkori vezetőjének ajánlására. Korábban a cég már hatalmas mennyiségű iratot küldött át a BRFK-ra, főleg a végkielégítések dokumentumait és a "gyanús tanácsadói szerződéseket".

A BA és a BKV jogi igazgatója korábban együtt dolgozott. Sziebert 2003-'08 között a repülőtéren különböző vezetői posztokat töltött be, egy ideig Rényi-Vámos beosztottja volt. A gyanú szerint Sziebert fiktív, illetve jelentősen túlszámlázott szerződéseket kötött, igazolta el nem végzett munka teljesítését, és a túlszámlázással teremtett profit egy részét az ügyvédi irodák zsebbe visszaadták neki.
A hónapok óta nyílt és titkosszolgálati eszközökkel (lehallgatás?) zajló bizonyítékgyűjtés ellenére a rendőrség egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hány fiktív vagy túlszámlázott szerződéssel kapcsolatban gyanítanak korrupciót, és hogy hozzávetőlegesen mekkora kenőpénzhez juthattak a gyanúsítottak.
Egy informátor szerint a pénteki házkutatást további őrizetbe vételek követhetik. Ez annál is valószínűbb, mivel a nyilvános cégadatok szerint sem Rényi-Vámos, sem Sziebert nem rendelkezett önálló képviseleti joggal, a külsős szerződéseket sem írhatta alá egyedül.