2009. december 6., vasárnap

víz kontra kóla

Istennel találkozni egyszerű,
Istennel találkozni bonyolult.
Istennel találkozik, aki vizet iszik,
Istennel találkozik a vízbe fúlt.
(Károlyi Amy)
A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. A Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag a földi élet alapja.
Bolygónk felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme.
Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.
Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.A víz biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van, így napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása alapvető igénye szervezetünknek.

Korunknak egyik nagy problémája az ivóvízhiány; drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Az előírások szerint az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ivóvíznek: színtelen/átlátszó, szagtalan, kellemes ízű, kellemes hőfokú, sem túl lágy, sem túl kemény, nem tartalmaz az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat.
- Kérsz egy kólát? - hangzik el gyakorta a kérdés. Az viszont egyre ritkábban, hogy:
- Kérsz egy pohár vizet?
Hiába minden prédikáció a helyes bőrápolásról, az öregedés gátlásról, a méregtelenítésről, az egészséges életmódról, ha nem iszunk elegendő, jó minőségű tiszta vizet!

Az amerikaiak 75, az európaiak 60 %-a krónikusan vízhiányos. Mily érdekes, hogy a vízszegény afrikai országokban előfordul, hogy több vizet isznak, mint nálunk (és többre is becsülik a tiszta vizet!
Az amerikaiak 37 %-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel. Ebből következik, hogy a pohár helyett az ételhez nyúlnak, aminek végeredménye a kóros elhízás, hisz szervezetük nem kapja meg azt a mennyiségű folyadékot, amely normalizálhatná az emésztési folyamatokat.
A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100 %-ának az éhségérzetet. Sőt, a nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány.
Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát és ízületi fájdalmakban szenvedők 80 %-ánál, naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat.
Azok a hölgyek, akik nem esnek teherbe - annak ellenére, hogy a vizsgálatok szerint nem meddők – szinte kivétel nélkül mind vízhiánnyal küzdenek.
A szervezet és a bőr öregedése is egyértelműen a vízhiányra vezethető vissza.

Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne?

A számára megfelelő vízfogyasztást bárki könnyen kiszámolhatja: testsúly kilogrammonként 30 ml tiszta vízre van szüksége a szervezetünknek naponta, amelyet kis adagokban elosztva folyamatosan kéne meginnunk minden nap. Ez egy 50 kilós ember esetében 50x30 ml, azaz 1500 ml (másfél liter) tiszta víz az egyéb folyadékbevitel mellett. Egy egészséges emberi szervezet napi folyadékszükséglete viszont testsúly kilogrammonként 70 ml, amiből 30 ml-nek tiszta víznek kéne lennie.

Régi regényekben olvasható, hogy ha elájult a kisasszony, akkor szolgák hada rohant oda tiszta vízzel. Ma bekapunk rá valami dili bogyót. Fejfájásra régen a tiszta víz volt a megoldás. Ma egy kávé, ami mellesleg vízelvonó hatású. Ezt a régi presszósnők jól tudták, hisz minden csésze kávé mellé felszolgáltak egy pohár csapvizet. A régi időkben se szeri se száma nem volt a különböző vízkúráknak. Mára mi maradt nekünk? A víz nem üzlet! A kóla viszont annál inkább!

A kóla

Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb. 7 liter) Cola-t visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyt vért azzal távolítsák el. Ugyanis a kóla sitt-sutty kicsapja a vérsejtjeidet.
Vagy önts bele egy dobozos Cola-t a kagylóba és hagyd ezt az igazi "csodaszert" egy óráig hatni, utána öblítsd le. A kagyló maradéktalanul tiszta lesz.
Rozsdafoltok eltávolítása egy krómozott felületről: Dörzsöld be a felületet egy Cola-ba áztatott alumíniumfóliával.
Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a korróziót, ha egy doboz Cola-t ráöntesz. Elképesztő, ahogyan pezseg.
Egy berozsdásodott csavart meglazíthatsz, ha egy pár percig egy Cola-ba áztatott rongyot teszel a csavarra.
Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts bele a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz Cola-t, és futasd le a programot. A doboz Cola segít a kenőanyag-maradékok eltávolításában.
Eltávolítja a szélvédő szennyeződéseit is.
Ja, és mellesleg iható!Hasznos információ:
A Cola aktív hatóanyaga a foszfor-sav, melynek pH-értéke 2,8. Egy vasszöget 4 nap alatt old fel. A foszfor-sav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás elszaporodásához. A kisgyermekek tejfogát is oldja. Coca-Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrozionáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni.
A Cola forgalmazók már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!
Már csak az a kérdés, mit szeretnének inkább, egy pohár vizet vagy egy Cola-t?

* * * * *

És hogy miért pont a mai napra szántam ezt a bejegyzést?
Ha bárki azt gondolná, hogy ő annyira szuverén egyéniség, hogy sem a média, se a pénzvilág nem befolyásolja az életét, akkor elárulom: az 1930-as évek elején a növekvő Coca-Cola Company arra kereste a választ, hogy télvíz idején hogyan lendíthetnék fel az ilyenkor hagyományosan pangó üdítőpiacot. Felbéreltek egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblomot, akinek a nevéhez fűződnek a Mikulást a Coca-Colával összekapcsoló képek, melyek segítettek felpörgetni a téli eladásokat, és erősítették a termék ismertségét a gyermekek körében.
A joviális, kövérkés, nagy zsákot cipelő, piros-fehér ruhás Mikulás képe már jó néhány évvel azelőtt létezett, hogy Sundblom megrajzolta volna első téli reklámját. A Coca-Cola felkarolta az elterjedőben lévő ábrázolást, s egy olyan korban népszerűsítette, amikor a karácsony ünnepe éppen átmeneti fázisban volt - vallási ünnepből a fogyasztói társadalom ünnepévé.