2009. szeptember 6., vasárnap

Libra

Ma Európa legszebb könyvtárairól kaptam épeket, melyeket saját kiegészítéseimmel teszek itt közzé:

Ahol a tudás és tudomány kincsei vannak kiállítva
Kolostorkönyvtár, Wiblingen
Bár Wiblingent 1093-ban alapították, a várost a 18. században
egy alapos átalakításon esett át a város, melynek erős barokk jellege van. A pazar könyvtár freskói és faragványai filozófiai és teológiai témából merítettek témát.
Az 1744-ben épült könyvtár később bővült ki a nyugati szárnnyal.
Biblioteca Angelica
A római intézményt Angelo Rokka püspök alapította V. Sixtus megbízásából 1604-ben. További bővítések után 1873-ban lett állami könyvtár, mely mintegy 180.000 ősi kéziratot őriz.
Biblioteca di Belle Arti
Története az Akadémiáéval kezdődött 1778-ban, amikor Charles Bianconi elkezdte gyűjteni a könyveket, metszeteket, nyomtatványokat, rajzokat és fametszeteket.
Utódja, Joseph Bossi úgy vélte, a könyvtár elsőosztályú hely a művészet tanulmányozására; ő kezdte megszervezni a kölcsönzési rendszert.

Bibliotheque Sainte-Genevieve
A párizs 5. kerületében lévő neoreneszánsz intézmény az öntttvas építészet egy remek példája az Eiffel toronnyal egyetemben. A rendkívül népszerű könyvtár 1843-'50 között épült fel. Homlokzatán 810 jeles tudós van ábrázolva.
Bibliotheque Nationale de France
Franciaország nemzeti könyvtárát V. Károly alapította 1368-ban. A kibővült állomány 1692-ben lett nyílvános - XIV. Lajosnak hála. A gyűjtemény a forradalom idején 300.000-re nőtt, amikor magán- és egyházi könyvtárakat foglaltak le.
A könyvtár 1868-ban került át a Louvre-ból a mai helyére, melyet Henri Labrouste tervezett, és korának legnagyobb könyvtára volt. Legutolsó felújítását 1995-ben fejezték be.

Annexe de la Bibliotheque du Senat
Liverpool Public Library
Bibliotheque de l' Abbaye de Saint-Florian
A Felső-ausztriai Szent Flórián apátság könyvtárát 1744-ben építették. A 130.000-es gyűjtemény részét képezik a becsben tartott ősnyomtatványok és 16-17. századi könyvek/kéziratok is.
Stiftsbibliothek St. Gallen
Az apátság könyvtára svájc legrégibb könyvtára, egyedülálló gyűjteménnyel. A 170.000-es kötettel büszkélkedő intézményből az 1900 után nyomtatott könyvek kölcsönözhetőek, az ősnyomtatványok és kéziratok közül pedig többet digitalizáltak már.
Narodni Knihovna Ceske Republiky
A prágai Nemzeti Könyvtárat 1781-ben alapították, és 1782-től működik kötelespéldányú könyvtárként. Az állam 1918-ban vásárolta meg.
Gyönyörű barokk épülete, a Klementinum csillagvizsgálónak és egyetemnek is helyet adott, mely 20.000 négyzetméterével a második legnagyobb cseh épület.
A könyvtár freskói Jan Hiebl keze munkáját dicsérik.

Trinity College Library, Dublin
Írország legnagyobb tudományos szakkönyvtára 4,5 millió kötetes, és kottákat is tartalmaz.
Bibliotheque Benedictine de l' Abbey de Metten

Bibliotheque de l' Abbaye de Waldassen