2009. szeptember 9., szerda

R.I.P.

Egy hete, 67 éves korában, hosszan tartó betegség után meghalt Kristóf Tibor színművész és szinkronszínész, akinek annyira imádtam a hangját.Kristóf Tibor 1942-ben született Miskolcon. 1967-ben végzett a ELTE jogi karán, egyetemi évei alatt az Universitas Együttes, majd a 25. Színház, a Honvéd Művészegyüttes és a Mikroszkóp Színpad tagja volt. 1980-'85 között a szolnoki Szigligeti Színház, 1985-'88-között pedig az Arany János Színház, majd 1994-95/ben az Új Színház társulatához tartozott, de fellépett több más teátrumban, többek között a Szegedi Nemzeti Színházban és az egri Gárdonyi Géza Színházban is. 1988-tól szabadfoglalkozású színészként tevékenykedett.
Emlékezetes szerepei közé tartozik Lipitlotty (Csokonai: Karnyóné), Dürrenmatt: A nagy Romulus, Viktor (Hubay-Ránki-Vas: Egy szerelem három éjszakája), Willy Loman (Miller: Az ügynök halála), Peacock (Brecht-Weill: Koldusopera), Pandarus (Shakespeare: Troilus és Cressida), Dárdás (Shakespeare: A két veronai nemes), a Vidéki asszony férje (Brecht: Jó embert keresünk).
Színházi pályafutása mellett számos játékfilmben, filmsorozatban is szerepet vállalt, többek között a Nápolyt látni és... (1972), a Kenyér és cigaretta (1975), a Talpuk alatt fütyül a szél (1976), a Cha-cha-cha (1981), valamint a Hamvadó cigarettavég (2001) című produkcióban.
Szinkronszínészként olyan külföldi nagyságoknak kölcsönözte a hangját, mint Sean Connery, Clark Gable vagy Morgan Freeman. Közreműködött többek között az Onedin család (zenéjét az angol alkotók Hacsaturján: Spartacus című balettjéből kölcsönözték), az A bárányok hallgatnak, Az Oroszlánkirály, A bakancslista vagy a Charlie Wilson háborúja című filmben, de az ő hangján szólalt meg Darth Vader is a Csillagok háborúja szinkronizált változatában, ezen kívül hallhattuk hangját a 24, a Róma, a Kórház a város szélén 20 év múlva vagy az Acapulco akciócsoport sorozatokban is.