2008. május 1., csütörtök

Albioni levelek IV.

Napok óta irtó sok eső esik, már kezd egy kicsit uncsi lenni. :)
A múlt szombaton viszont gyönyörű idő volt, mindenki kiszabadult a parkokba, sokan a fűben heverészve élvezték a napsütést. Ez volt az eslő hétvége, hogy én is "városi zöldben" töltöttem egy kis időt, és nagyon tetszett!

A hétvégén a Horniman Museumban voltunk. Nem a legtudományosabb igényességgel összeállított kiállításra kell számítani, de nagy élmény. A természettudományi és néprajzi anyagokat is bemutató magángyűjtemény jellegzetes épületét 1901-ben tervezte Charles Harrison Townsend.
Mondjuk nekem leginkább a hangszeres rész tetszett. Az itt látható instrumentek Frederick John Horniman, a viktoriánus korban élt teakereskedő tulajdonát képezték. Ő alapította a múzeumot, melyet 1911-ben kibővítettek.
Az összesen mintegy 350000 tárgyat bemutató kollekció (kitömött állatokkal, indiai- és afrikai kiállítási részleggel, és még origami kipróbálási lehetőséggel is!) roppant érdekes része az akvárium, és természetesen a gyönyörű és hatalmas kert.

A buszmegálló felöli látvány ne tévesszen meg senkit: nagyon is modern épületbe teszi be a lábát, aki erre téved. Ezt csak azért jegyzem meg, mert állítólag az északi londoniak soha nem mennek délre, és viszont. :)A monstre park éke a Conservatory (üvegház), ahol kávézgatni/teázgatni is lehet - mi is így tettünk. Azt hiszem, ez volt életem első igazi Viktoriánus épületbeli forró csokija! :)Picit nehezebb a megközelítése, mert délen kevesebb a metró megálló, szóval ha a tömegközlekedést választja az ember, marad a busz.
Az ingyenesen megtekinthető gyűjtemény talán Brixtonból közelíthető meg a legkönnyebben (a Victoria Line végállomása), ott kell átszállni a P4-es jelzésű autóbuszra.
Kb. negyedórás az út.