2010. december 30., csütörtök

Régi bűnök, új fogadalmak

Mindegy, Vízkereszttől nem nézek tévét!

* * * * *

Kárpáti György (1935-) háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző.
1945-ben kezdett el úszni a Ferencvárosi TC csapatában, és bár úszásban többször is volt országos bajnok, a Budapesti Kinizsinek hívott FTC egyik meghatározó játékosa lett. Játékstílusára jellemző volt a gyorsaság, a robbanékonyság és a kiváló helyzetfelismerés. Tizenhét évesen hívták be először a válogatottba, ugyanebben az évben az olimpiai aranyat szerző csapat tagja volt. 1954-ben szerezte meg első Európa-bajnoki aranyát, majd a legendás melbourne-i vízilabdatornán sikerült újra bajnoki címet szerezni csapatával.
162-szer szerepelt a magyar válogatott színeiben és ötszörös magyar bajnok volt a Fradival vízilabdában. A rengeteg sikeres szereplésből az 1964-es tokiói tornát említem meg, ahol harmadik olimpiai aranyérmét szerezte meg. Ez a bravúr egyedül Gyarmati Dezsőnek sikerült még.
Aktív játék mellett járt az ELTE Jogtudományi Karára, ahol 1964-ben szerzett jogi doktorátust.
1970-ben Gyarmati segítője lett a férfi vízilabda-válogatottnál, emellett az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője is volt.
1969-ben vonult vissza az aktív vízilabdázástól. 1990-ben a Ferencvárosi Torna Club tanácsának tagja lett. 2003-tól a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában vállalt tisztséget.
2004-ben MOB-érdemrendben, és Magyar Örökség Díjban részesült. Pályafutását több könyvben dolgozta fel.

Az 1956-os olimpián aranyérmet szerző Zádor Ervint a 2006. szeptemberi parlamenti fogadásra mindenki várta, de nem jött. Kárpáti György szerint levélben így indokolta döntését: amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, addig nem jön.
„Nem tudok hazamenni egy olyan országba, ahol még mindig ugyanazok vannak hatalmon, akik évtizedekkel ezelőtt az ország elhagyására kényszerítettek, ahol egy olyan miniszterelnök áll az ország élén, aki éveken át az ország kormányzása helyett nem csinált mást, csak hazudozott.”
Ezzel szemben december 6-án a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak maga az olimpikon nyilatkozta, hogy semmiféle levelet nem írt, az ünnepségre pedig azért nem jött haza, mert nem találta az útlevelét. A levélről pedig kiderült, Kárpáti írta Zádor tudta nélkül.

A rendszerváltás óta számos ismert személyről derült ki, hogy a III/III ügynöke volt. Többek között Novák Dezső labdarúgót, Vikidál Gyula énekest, Szabó István filmrendezőt szervezték be. 2008-ban olyan dokumentumok láttak napvilágot, melyek szerint közel negyedszázadon át, 1962 -'87 között működött együtt a pártállami titkosszolgálattal a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György. Kárpáti ezen állításokat tagadta.
A sportoló első komoly küldetése az 1964-es tokiói olimpia idejére tehető; tartótisztje ekkor elégedettségét fejezte ki az ez idő tájt a kémelhárítás kötelé
kében dolgozó "Halasi" fedőnevű ügynök ténykedése fölött.
"Halasit" 1987-ben "bűncselekmény elkövetése miatt" zárták ki a hálózati személyek sorából.
Addig nem kevesebb, mint 42 hálózati személy figyelte a 274 tagú magyar olimpiai küldöttség tagjainak mozgását a tokiói olimpián .
"Halasi" 1964 januárja óta tartozott a Belügyminisztérium III/II 6/b, kémelhárítással foglalkozó alosztályához. Előtte, 1962. decemberi, "hazafias alapon" történt beszervezése óta a belső reakció elhárításával foglalkozó III/III-as osztállyal állt kapcsolatban. Tartótisztje ebben az időszakban Huszár Sándor rendőr százados volt; Stoll Dániel "Halasi" kémelhárításhoz történt átkerülése után lett utóbbi tartótisztje.Kárpáti beszervezéséről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó 6-os karton tanúskodik, amit az ügynökök beszervezésekor állították ki. Önmagában a 6-os karton a bíróság előtt nem bizonyíték valakinek ügynök múltjára, mert azt a beszervezetteknek nem kellett aláírniuk. Eddig azonban egyetlen nyilvánosságra került 6-os kartonról sem derült ki, hogy hamisítvány lett volna. Kárpáti György az MTI-nek azt nyilatkozta, a vádak nem igazak, és becsületsértési pert indít.