2010. december 31., péntek

Boney M

Hatvanegy esztendős korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt a Boney M. ikonikus frontembere, Bobby Farrel. A hetvenes évek legendás diszkóikonja teljesen váratlanul vesztette életét Szentpétervárott, egyelőre nem tudni, mi végzett vele. Szemtanuk szerint légzési problémákra panaszkodott, de halálának oka egyelőre ismeretlen. Roberto "Bobby" Alfonso Farrell (1949 - 2010) az Amszterdamban élt táncos és előadóművész A Kis-Antillákon született, és ott is élt 15 éves koráig. Az iskola befejezése után 2 évig matrózként dolgozott, s Norvégiában, majd Hollandiában telepedett le . Itt lett DJ, és nagyobb sikerek reményében Németországba költözött. Itt figyelt fel rá Farian, és megtette a BoneyM. egyetlen férfi énekesévé. Később kiderült, hogy Bobby nem járult hozzá énektudásával a csapat sikereihez, hiszen Farian maga énekelte fel a férfi szólamot a stúdióban. Leginkább táncosként és a zenekar egyetlen férfitagjaként volt nagy szerepe. Később az ő hangja és rappelése is hallható volt a stúdiófelvételeken is.
Boney M. az 1970-es évek egyik legsikeresebb popegyüttese volt. A disco csapat Európában, és az ázsiai, afrikai és arab országokban is nagy népszerűségnek örvendett.
A Boney M. története 1975-ben kezdődött. Ebben az esztendőben Frank Farian, hamburgi zenei producer Baby Do You Wanna Bump címmel készített egy kislemezt, melyen ő maga a zene ritmusára hébe-hóba mély hangon eldörmögte a felvétel címét. A kislemezt Boney M. néven dobta piacra. (A Boney Bonaparte Napoleon gyermekkori beceneve volt, az „M.” pedig a „Music” szó rövidítése. Más források szerint a Boney egy ausztrál televíziós sorozat hősének neve volt, és a figura akkoriban igen népszerű volt az NSZK-ban.) Miután a dal sláger lett, Farian úgy döntött, együttest toboroz, hogy a közönség arcokhoz tudja kötni a népszerű felvételt. Az első körben csatlakozott az együtteshez Claudja Barry is, aki azonban rövidesen távozott. Később szólistaként a diszkó stílus egyik európai csillaga lett (Boogie-voogie dancin’ shoes; Radio Action stb.).
1976-ra színes bőrű művészekből állt össze az a formáció, amely a Boney M. fénykorának felállása volt: Liz Mitchell és Marcia Barrett énekesnők, Maizie Williams modell és Bobby Farrell.
Az áttörés akkor következett be, amikor meghívást kaptak a Musikladen című rendkívül népszerű showműsorba 1976-ban, ahol a védjegyükké vált merész kosztümökben léptek fel. A fellépés meghozta a várt eredményt: új kislemezük, a Daddy Cool a következő héten már a nyugatnémet slágerlista élén szerepelt, és az album is hirtelen kelendőnek bizonyult. A lemez több, azóta is igen népszerűnek számító slágert tartalmaz, mint például a Sunny, a No Woman, No Cry és a Fever. Igen, a Boney M. repertoárjának a javát mindig is főleg a feldolgozások alkották.
Az 1977-ben megjelent második album, a Love for Sale slágerei mellett merésznek minősülő albumfotójával tűnt ki, melyen az énekesek szinte pucéran szerepeltek.1978 lett a Boney M. legsikeresebb éve. Bár új nagylemezük, a Nightflight to Venus legismertebb felvételéért, a Rivers of Babylon dalért plágiummal vádolták meg őket, az ügyet sikerült peren kívüli megegyezéssel lezárni. Magyarországon a Rasputin körül támadtak bonyodalmak: a felvételt letiltották, mert sértette szovjet barátaink érzékenységét. Ugyancsak 1978-ban került az üzletekbe a Mary's Boy Child – Oh My Lord című kislemez, amely rendkívül népszerű lett, és azóta egyike a legismertebb karácsonyi popzenei örökzöldeknek.
Fénykorában a Boney M. a legendás svéd popcsapat, az ABBA legnagyobb vetélytársa volt.
A diszkózene háttérbe szorulása a '80-as évek első felében a Boney M.-et is érzékenyen érintette, a tagok között feszültségek támadtak, anyagi természetű vitákat is megszellőztetett a bulvársajtó. Azért a rajongók mégsem maradtak új Boney M.-dalok nélkül, a boltokba került Children of Paradise zenei világa arra utalt, hogy a diszkómuzsika világában bekövetkezett trendváltozásokat a Boney M. is követni kívánja.
1981-ben megbízhatatlansága miatt Farian kirakta a Boney M-ből és Reggie Tsiboet vette fel a helyére. Miután sem Farrell szólópróbálkozásai, sem a Boney M ekkoriban megjelent dalai nem arattak sikert, ezért 1984-ben Bobby visszatért a zenekarba.
A hűséges rajongók azonban nem felejtették el kedvencüket, és nekik köszönhetően az együttes 1984-es albuma, a Ten Thousand Lightyears már az előjegyzések révén aranylemez lett. Az LP magyar vonatkozású érdekessége, hogy két szerzemény is Omega-slágereken alapul: a Future World a Tízezer lépés, a Wild Planet című felvétel pedig az Ajánlott útvonal zenei motívumait használta fel.
A következő évben újabb válogatáslemez jelent meg az együttestől, illetve a 10 éves jubileumra elkészítették első nagy közös sikerük, a Daddy Cool új változatát. Úgy tűnt, itt be is fejeződik a Boney M. pályafutása, hiszen Farian az új popzenei divatoknak megfelelően már újabb sztárok befuttatásán munkálkodott. Az együttes feloszlását egy nyugatnémet televíziós műsorban jelentették be.
A csapat 1986-os feloszlása után ismét sikertelenül próbálkozott szólóban, majd volt társai közül néhányat sikerült rábeszélnie az összeállásra. Az azóta eltelt időben a Boney M több részre esett szét, az ugyanezzel vagy legalábbis hasonló névvel turnézó együttesek közül az egyiket Bobby Farrell vezette. Az ABBA Mamma Mia című óriási sikerű musicaljének mintájára a Boney M. nagy slágerei nyomán is musical készült Daddy Cool címmel, melyet Angliában és Németországban már nagy érdeklődés mellett játszanak. A darab londoni ősbemutatóján a producer Frank Farian mellett az eredeti tagok közül a két énekesnő, Liz Mitchell és Marcia Barrett, valamint az együtteshez később csatlakozott Reggie Tsiboe is részt vett.