2010. november 30., kedd

Omar Bashir

A lant hercegének nevezett Omar Bashir a tradicionális arab zenét népszerűsíti csakúgy, mint Bartók- és Liszt-díjas édesapja, Munir Bashir is tette.
Az 1970-ben Budapesten született művész alig múlt 5 éves, amikor először kezébe vette az oud-ot, az arab lantot. Első mestere édesapja volt.
Omar 7 évesen a Bagdadi Balett- és Zeneiskola növendéke lett, első komoly koncertjét 9 évesen adta. Az iskola befejezése után alapított egy tradicionális iraki hangszereken játszó zenekart Bayerek Együttes néven. Külföldi turnék sora után 1991-ben visszatért Budapestre és ösztöndíjasként a Liszt Ferenc Zeneakadémia ének- szolfézs és karvezetés szakán folytatta tanulmányait.A '90-es években számtalan koncertet adott édesapjával közösen, egészen apja 1997-ben bekövetkezett haláláig. Iraki származású édesapjától a Farkasréti Temetőben vettek végső búcsút.1997-ben Omar Bashir Trió néven alakított zenekart Andreas és Petz Bálint gitárosok közreműködésével. A trió a világ számos pontján szerepelt már nagy sikerrel. Első közös albumuk 2001-ben jelent meg Al Andaluz címmel.
Omar Bashir lemezeivel komoly szakmai elismerést vívott ki, és a világ számos koncerttermében fellépett már. Nemcsak szólóban lép fel, szívesen muzsikál együtt más zenészekkel, zenekarokkal is. A nagyszerű oud művész sajátos jazz-es improvizációival közelebb is próbálja vinni az emberekhez népe zenéjét. Sőt, terápiás jelleggel börtönben őrzött skrizofén rabokat az ő zenéjével kezelnek.
Omar Bashir ezen a napon lépett fel a Kongreszusi Központban. A műsortervezet szerint a koncert első felében improvizatív jelleggel tradicionális iraki zene lesz majd hallható, melyben AL Obaidi, Hoszman Ádám és Tarr Gergő ütősök, Takács Donát basszusgitáros, Vidák Róbert flamenco gitáros, valamint Petz Bálint gitáros működik közre. A koncert második felében a művész 19. lemeze, az Örült Lant kerül bemutatásra.
Omar 7 tagú zenekarát kibővítette 11 főre és további vendégeket is hívott: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Tátrai Tibor (gitár), az iraki származású énekesnő, Baidar Al Basri személyében.

Omar Bashir bármerre jár a világban, édesanyjának írt dalát mindig eljátssza.


* * * * *

Gyönyörű vadgesztenyefás park közepén a Budapest Kongresszusi Központ az ország legnagyobb méretű konferencia helyszíne. Rendszerint itt hallható a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztivál leghíresebb előadóinak hangversenye is.
Az 1984-ben Finta József tervei szerint épült komplexum Budapest budai oldalának középső, hegyvidéki területein fekvő XII. kerületében (Hegyvidék) található.