2010. november 29., hétfő

New York-i komédiák

Három év töretlen sikert tudhat magáénak Woody Allen New York-i komédiák címen játszott két egyfelvonásosa, a Central Park West és a River Side Drive, melyet a 2008-ban a régi Vidám Színpadból lett Centrál Színházban játszanak.
Az intézmény múltja egészen 1951-ig visszanyúlik, amikor a Kamara Varieté társulata a hatodik kerületi Révay utca 18. szám alá költözött. Többnyire bohózatokkal, zenés vígjátékokkal és kabaréműsorokkal szórakoztatták a közönséget. Aztán telt múlt az idő és a színház épületének állapota egyre csak romlott, mígnem új névvel, megújult színházi belsővel és új társulattal várják a remek színdarabok a közönséget.
A megújult Centrál Színház korszerű technikai berendezésekkel felszerelt nagytermében a komédiák mellet nagy szerepet kapnak a zenés darabok is.

A Riverside Drive-ban Jim egy délután a folyóparton várja szeretőjét, hogy véget vessen viszonyuknak. A várakozást egy hajléktalan felbukkanása fokozza: Fred rámutat Jim életének kisebb-nagyobb hazugságaira, és missziója, hogy megoldja újdonsült barátja összes problémáját, meglepő fordulathoz vezet.
Felettébb érdekes, hogy Jim szerepében a hasonló magánéleti fordulatot megélő Magyar Attilát láthattam. Ő egyébként messze nem a kedvenceim egyike.
A Central Park West a kapuzárási pánik tragikomédiája. A mű hőseinek minden fiatalkori vágya beteljesült: gazdagok, sikeresek és házasok. Látszólag boldog házasok, de egyszer minden titokra fény derül, és felettébb kínos helyzetbe kerül a darabban szereplő két házaspár is.
Az este egyértelműen Básti Juli jutalomjátéka, aki éles cinizmussal és maró gúnnyal játssza az alkoholista pszichológust, aki minden pillanatban egy hangsúllyal képes megteremteni a komikumot. Rudolf Péter kizsigerelt és felszarvazott, abszolút szürke embere, Nagy-Kálózy Eszter ostoba, kiöregedő plázacicája szintén nagyszerű alakítás.

Az előadásról bővebben itt.

* * * * *

Woody Allen (Allen Stewart Konigsberg 1935 – ) amerikai író, színész, humorista, filmrendező és filmproducer.
Allen héber iskolában tanult hét éven keresztül, majd átiratkozott a Midwood High állami iskolába. Hogy pénzt szerezzen, elkezdett poénokat írni David O. Alber ügynöknek, aki ezeket eladta egy újságnak. Allen első publikált vicce az „I am two with Nature.” volt. 16 évesen elkezdett írni szövegeket előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet.
A gimnázium után beiratkozott a New York-i egyetemre, ahol kommunikációt és filmművészetet hallgatott. Nem sokat járt be órákra, az első filmes vizsgáján megbukott. Az egyetemet otthagyta, és később City College of New Yorkban fejezte be tanulmányait.
19 évesen darabokat kezdett írni többek között a The Ed Sullivan Show-nak, a The Tonight Show-nak, Sid Caesarnak, Art Carney-nak. 1957-ben megnyerte az első Emmy-díját.
1960-ban új műfajjal, a stand-up comedyvel próbálkozott, és úgy döntött, maga is elő tudja adni saját szerzeményeit. Hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i kluboknak és egyetemi campusoknak.
1965-ben Clive Donner rendező felkérte a Mi újság, cicababa? című film forgatókönyvének megírására, amelyben egy kisebb szerepet is eljátszott. Ennek sikere után Allen maga is megpróbálkozott a rendezéssel. A What's Up, Tiger Lily? 1966-ban pozitív fogadtatásban részesült, akárcsak egy évvel később a Casino Royale című James Bond-paródia, amelynek a forgatókönyvét is írta, valamint szerepelt is benne. Aztán a Fogd a pénzt és fuss! című krimivígjáték forgatókönyvét írta meg, s övé volt a főszerep is. Ezt a mozit számos vígjáték követte, többek között a Banánköztársaság, a Minden, amit tudni akarsz a szexről, a Hétalvó.
Az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért George Lucas és Steven Spielberg elől elvitte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.
Első felesége Harlene Rosen volt, majd 1966-ban elvette Louise Lasser színésznőt, aki számos korai filmjében is feltűnt. Három év múlva elváltak, majd Allen évekig élt együtt Diane Keatonnal, később pedig Mia Farrow-val, akitől fia is született. 1992-ben Mia megvádolta, hogy örökbefogadott gyermekei közül Soon-Yivel Allennel és Dylannel szexuális kapcsolatba került. 1993. június 7-én a legfelsőbb bírósági határozat szerint Mr.Allen „…önteltsége, ítélőképességének hiánya, elszánt támadása és ezzel minden eddig okozott seb elmélyítése okot ad rá, hogy további kapcsolatot a gyermekekkel csak gondos megfigyelés mellett tarthasson”.
Végül Woody 1997-ben feleségül vette Soon-Yit, két gyermeket nevelnek, s most boldogan élnek.
Allen hétfőnként Eddie Davis New Orleans Jazz Bandjével klarinéton játszik a New York-i Carlyle kávéházban.
Filmjeiben az értelmiségi lét, a szexualitás, a zsidóellenesség (mindez átitatva nem csekély öniróniával) központi téma - csakúgy, mint híressé vált szállóigéiben:
Intenzív vágyat érzek, hogy visszakerüljek az anyaméhbe - bárkiébe.
Az összes szeretet közül az számít igazán, amit nem viszonoznak.

Csodálom azokat, akik meg akarják ismerni a világegyetemet, holott épp elég nehéz eligazodni a kínai negyedben is.

Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok.

Foglalkoztat a jövőm, mivel a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni.

Nem mintha félnék meghalni. Csak nem akarok ott lenni, amikor bekövetkezik.
Pompás aranyóra. Büszke vagyok rá. Nagyapám a halálos ágyán adta el nekem.

Kétféle ember létezik: a jó és a rossz. A jó ember jobban alszik, viszont úgy néz ki, a rosszak jobban élvezik az ébrenlétet.

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.