2010. szeptember 24., péntek

Farkas Antal Jászai Mari-díjas színészt, a Vígszínház művészét életének 89. évében érte a halál.
A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1952-ben végezte el. Osztálytársai olyan kiváló színművészek voltak, mint Soós Imre, Váradi Hédi, Berek Kati vagy Psota Irén.
A főiskola elvégzése után rögtön a Vígszínház - akkori nevén Magyar Néphadsereg Színháza - tagja lett. Egy évet Pécsett játszott a Nemzeti Színházban. 1955-ben visszatért a Vígszínházba, azóta is a társulat tagja volt. A teátrum összegzése szerint Farkas Antal csaknem 60 éves vígszínházi tagsága alatt mintegy 200 produkcióban játszott. Emlékezetes alakítást nyújtott többek között a Rómeó és Júlia Capuletjeként, Molnár Ferenc Üvegcipőjének Őrmestereként vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem Kasznárjaként.Farkas Antal a színházi előadások mellett számos tévé- és játékfilmben is szerepelt, jellegzetes hangja és alkata darabos alakok megformálására predesztinálták. Olyan kiemelkedő alkotásokban működött közre, mint a Körhinta, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, A tizedes meg a többiek, a Hideg napok vagy az Egri csillagok.
Rengeteg animációs filmben kölcsönözte hangját valamelyik jellegzetes karakternek, néhány közülük: Dargay Attila: Lúdas Matyi (főhajdú), Balu kapitány (Kukás), Pityke őrmester (Marcipán kutya).
1996-ban Aase-díjat kapott, mellyel évről évre a legjobb epizódszereplőket jutalmazzák.