2010. július 27., kedd

"Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam."

Az Arany Málna-díjat alapító John Wilson szerint Paris Hilton "a XXI. század Gábor Zsazsája", aki "nem attól híres, hogy bármiben is tehetséges volna, hanem attól a férfitól, akivel éppen lóg".
Gábor Zsazsa valószínűleg a világ első celebe. Botrányos celebe. Mindazonáltal egy igazán gyönyörű, és sziporkázóan szellemes tünemény is volt. Persze gátlástalan, de semmi esetre nem butácska...Talán 1917-ben született a magyar származású amerikai színésznő. Apja, Gábor Vilmos katona volt, anyja Gábor Jolie (született Tilleman Janka) , aki 103 évesen hunyt el Kaliforniában - ekkor már mint Edmund de Szigethy gróf neje. A mama mindenáron sztárokat akart faragni lányaiból, miközben ő maga is igyekezett karban tartani magát. (Tisztára Lohen anyuci...) Állítólagtólag annyi arcfelvarráson esett túl, hogy ha mosolygott, ráfagyott a vigyor az arcára...
A budapesti házaspárnak 3 lánya született, Magda, Sári és Éva. Mindhárom kiemelkedően szép és már Budapesten extravagáns életstílusukról ismertté vált lány színésznő lett (bár soha nem az alakításaikkal kerültek a figyelem középpontjába). Éva (1919-1995) a szétszórt feleség, Lisa Douglas szerepében lett ismert a Green Acres című filmsorozatban. Magda (1914-1997) gyakran szerepelt talk showkban. Halála napjáig római katolikus vallásúnak vallotta magát, bár anyjuk zsidó származású volt, aki rokonságban állt Annette Tillemannal, Tom Lantos feleségével.
A középső lány nevét Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek, mert a kislánya nem tudta kiejteni a nevét. Egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungaria szépségkirálynő címet. Színiiskolai tanulmányokat is folytatott, talán ennek is köszönhetően még '36-ban, amikor Bécsbe utazott, a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekelje el a szubrett szerepet a Der singende Traum ("Az éneklő álom") című operettben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése.1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-gel vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt) és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt.Ephraim Katzs azt írta a leginkább B-kategóriás filmekben tündöklő művésznőről, hogy "valószínűleg ő volt a világ legdrágább kurtizánja Madame Pompadour óta".Gábor Zsazsa első filmszerepét 1952-ben a Lovely to Look at című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tünt fel a mozivásznon. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (Touch of Evil) című filmjében játszott Welles, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán. Ebben az évben Golden Globe-díjat kapott. Legutolsó szerepét 1993-ban, 76 évesen a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta, melyben többek között Rob Schneider és Dolly Parton is szerepet kapott. 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjtáékban önmagát alakította.
Csillaga is van a Hollywood Walk of Fame-on (6925 Hollywood Blvd.)
Gábor Zsazsa kilencszer kötött házasságot és hétszer vált el:
Burha Belge (1937 – 1941) a török követség sajtóreferense volt, később író és diplomata.
Conrad Hilton (1942 – 1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle született egyetlen gyereke. Könyvében (One Lifetime Is Not Enough, magyar nyelven: Nekem nem elég egy élet címmel jelent meg) leírja, hogy férje megerőszakolta és így ejtette teherbe. Francesca Hilton már a válásuk után született. És bár lányával is necces a kapcsolata, nem hiszem, hogy haraggal gondolna vissza a Hilton fiúra. "Annyira sosem gyűlöltem meg férfit, hogy visszaadjam a gyémántokat."
George Sanders (1949 – 1954) Oscar-díjas brit színész, aki később Zsazsa nővérét vette feleségül.
Herbert Hutner (1962 – 1966) pénzügyi tanácsadó.
Joshua S. Cosden, Jr. (1966 – 1967) már megint egy üzletember férj. "Egy gazdag férfi sosem lehet ronda".
Jack Ryan (1975 – 1976) a Barbie-baba egyik tervezője.
Michael O'Hara (1976 – 1982) ügyvéd.
Felipe de Alba (1982) érvénytelen házasságuk csak egy napig tartott.
Friedrich von Anhalt (1986 – ) a herceg Marie Auguste von Anhalt hercegnő (II. Vilmos császár menye) 1980-ban adoptált fia, a német nemesség tagja, üzletember. Anhalt herceggel kötött házassága óta a színésznő hivatalos megszólítása, Anhalt és Szászország hercegnője (Princess Von Anhalt and Duchess of Saxony). Az elmúlt években azonban több történész vitatja ennek a címnek a hitelességét. A művésznő így vallott kapcsolatukról: "Nem azért keltünk egybe, mert szerelmesek voltunk. Barátokként álltunk az anyakönyvvezető előtt, de azt hiszem, ha az ember egy bizonyos időt eltölt egy másikkal, akkor óhatatlanul szerelembe esik."Von Anhalt "igazi üzletember"; többekknek eladta a nevét - természetesen a hercegi ranggal.A herceg 2007-ben Anna Nicole Smith halálakor nemcsak azt állította, hogy viszonya volt a botrányos életű playmate-tel, hanem azt is, hogy a szőkeség 5 hónapos árván maradt kislányának édesapja. (Mint utóbb kiderült, ez nem így igaz.) Utána pedig fejébe vette, hogy ő lesz Kalifornia kormányzója.A rekord mennyiségű válás nem igazán viselte meg Zsazsát, hiszen "Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted".
De persze más botrányok is gazdagítják a színésznő életpályáját: 1989-ben arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, amikor az megállította őt egy közlekedési szabálysértés után. A nagy sajtóvisszhangot kapott tárgyalás során bűnösnek találták és 3 napi börtönbüntetésre, valamint 13 000 dollár bírságra ítélték. Gábor Zsazsa vallomásában elmondta, hogy a reakcióját a rendőr viselkedése provokálta ki, aki durván bánt vele és obszcén szavakkal inzultálta őt. Ez a történet többeket megihletett, mint például a Csupasz pisztoly 2 1/2 (The Naked Gun 2 1/2) című mozifilm alkotóit is. Emlékszem, hogy amikor kiengedték a börtönből, addig nem lépett ki az utcára, amíg csodálatos sminket nem kapott.
A szépségét már teljesen elvesztett sztárnak 2002-ben utasként részese volt egy autóbalesetnek, melynek következtében kómába esett; a kórházat csak 2003-ban hagyhatta el. A baleset után kártérítési pert indított, melyet megnyert és 2 millió dollárt kapott.
A következő évben sikertelen öngyilkosságot hajtott végre jelentős mennyiségű altatóval, azonban férje még időben rátalált.
Az idős színésznőt pár napja ismét kórházba szállították, miután Bel Air-i otthonában televízió nézés közben kiesett az ágyából, aminek következtében több csontja is eltört. A három és fél órás műtét sikeres volt, de a beteg az eséskor a fejét is beütötte, agyrázkódást kapott. Az orvosok, akik szerint csípőműtétje közben kaphatott agyvérzést, most attól tartanak, hogy romlik az állapota.