2010. április 5., hétfő

Faberge tojások

A Fabergé tojás (Яйца Фаберже) a Fabergé-ház által 1885-1917 között készített, drágakővel ékített műremekeinek neve. A miniatűrök zömét népszerű húsvéti ajándéknak szánta vásárlójuk, bár akadnak köztük nyakláncok is.A legnépszerűbb darabok III. Sándor és II. Mikós orosz cárok számára készültek, közülük is a Constelláció és a Karjalai birch voltak.
A híres tojásokat nemesfémből készítették zománc- és drágakő kombinációval. Így a "Fabergé tojás" hamar a luxus szinonimájává vált. Az ékszercsodák története 1885-ben kezdődött, amikor III. Sándor cár és felesége, Maria Fedorovna eljegyzésük 20. évfordulóját ünnepelte. Úgy tudni, hogy a cárné őrizte nagynénje dísztárgyát, egy aranyból készített tojást, mely a belsejében több, nemes anyagból készített miniatűröket tartalmazott, többek között egy gyémántos császári koronát is.
Fabergé ez alapján készítette el az eslő tojást a császári koronával, és ettől kezdve minden évben egy újabb megrendelést kapott, és a tervek egyre bonyolultabbá váltak. Maga a cár sem tudta, milyen lesz az adott évi forma, egyetlen kikötése volt csak: mindegyik tojásnak tartalmaznia kell egy meglepetést. Csak 1904-'05-ben, az orosz-japán háború idején nem készült tojás.Az ékszerészek az uralkodó család mellett arisztokratáknak, iparmágásoknak is készítettek tojásokat, többek között Marlborough hercegnő, a Nobel-család, a Rotschildok és a Juszupovok részére.