2010. február 3., szerda

Regina

A szeptember 7-én névnapjukat ünneplő Reginák neve latin eredetű, eredeti jelentése királynő. Származtatható a németből is, ekkor jelentése: jótanács-adó(nő). Rokon nev(ek): Gina.

* * * * *

Családi körben, a bajorországi Pöckingben lévő házukban érte a halál a mai napon Regina von Habsburgot, aki a közlemény szerint hosszabb ideje szívbetegséggel küzdött.
* * * * *

Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen 1912-ben született politikus, közíró, az Európai Parlament tagja, az utolsó Habsburg-trónörökös.
1961-ben lemondott trónigényéről, az osztrák monarchisták azonban személyében I. Ottó osztrák császárt, a magyar legimisták pedig II. Ottó magyar királyként tisztelik. (Habsburg Ottó 1912-ben a trónöröklés sorrendjében a negyedik helyen szerepelt.) Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly és Zita Bourbon-pármai hercegnő, császárné és királyné legidősebb fiát Ferenc József tartotta keresztvíz alá. Egyetemi tanulmányait a Löweni Egyetemen végezte Belgiumban, ahol 1935-ben megszerezte a politika és társadalomtudományok doktora címet.
A Páneurópai Uniónak 1936-tól tagja, 1957-től alelnöke, 1973-tól elnöke volt. 1978-ban német állampolgárságot kapott. 1979-1999 között tagja volt az Európai Parlamentnek. Sokat tett az EU bővítéséért, egyben Magyarország csatlakozásáért. Politikai tevékenységére jellemző, hogy a Kárpát-medencében szinte minden országban ugyanazt a beszédet mondta el az illető ország nyelvén. A rendszerváltást követően felmerült köztársasági elnökké választása, ő azonban a jelöltséget rendkívül udvariasan elutasította.Ottó főherceg a franciaországi Nancyban vette feleségül Regina Helene Elisabeth Margarete Prinzessin von Sachsen-Meiningen szász-meiningeni hercegnőt. Az aszzony 1925. január 6-án született Würzburgban. Azon gondolkodom, vajon tudta-e, hogy soha nem lesz királynő?A párnak hét gyermeke született:
Andrea Maria (1953-),
Monika Maria Roberta Raphaela (1954-),
Michaela Maria Madeleine Kiliana (1954-),
Gabriela Maria Charlotte Felicitas Elisabeth Antonia (1956-),
Walburga Maria Franziska Helene Elisabeth (1958-),
Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam (1961-) a magyar trón örököse,
Paul Georg Maria Joseph Dominikus (1964-) a legkisebb fiú a Magyar Vöröskereszt elnöke.

* * * * *

Habsburg György (Paul Georg Maria Joseph Dominikus von Habsburg-Lotharingen) osztrák és magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség. A Gothai almanach (többek között) magyar királyi hercegként említi őt, bár nagyapját és egész családját valamennyi érintett országban megfosztották a tróntól, és több országban, így Magyarországon is eltörölték a nemesi rangokat és címeket.
Jogi tanulmányokat folytatott az Insbrucki Egyetemen, de volt hallgatója a Madridi Egyetemnek, a madridi és a müncheni Ludwig-Maximilians-Universitätnek is.
1987-ben a ZDF német közszolgálati televízió munkatársa lett, majd 1989-ben rövid ideig az ománi televíziónál dolgozott. 1990-ben Markus Film néven sajdokomentumfilm-készítéssel foglalkozó céget alapított és több ország lapjainak is tudósított.
1993-ban költözött Magyarországra és vette fel a magyar állampolgárságot.
1995-ben az MTM Kommunikációs Iroda igazgatója lett, majd 1996-2002 között a TV2 tulajdonosának, az MTM–SBS Televízió Rt. igazgatótanácsának tagjaként dolgozott. 1996-ban utazó nagykövetnek nevezték ki.2000 óta feleségével, Eilika oldenburgi hercegnővel és három gyermekükkel (Zsófia, Ildikó, Károly) él Sóskúton.
Tavaly a Magyar Demokrata Fórum EP-választási listájának második helyére jelölték.