2009. december 16., szerda

celebek

A mai nap celebhíre a műsorvezetővé avanzsált színésznő új szerelmének kiléte. Nagyon sok kommentáló hozzászólását elolvastam, és megdöbbentem. Nyílván a művésznő nem színházi alakításairól híres. Nemrég pucér képeket készíttetett magáról, melyeket közzé is tettek egy lapban. Volt férjével felváltva nyilatkoznak, melyikük hogyan értékeli kapcsolatukat.
Ezek tények. Az, hogy az új kedves mennyire jóképű, vagy milyen szerető lehet, engem nem igazán érdekel. De mennyire képmutatóak az emberek! Mennyivel utálatra méltóbb szerencsétlen Claudia, mint mondjuk "Az ország vőlegénye"? Vagy a "Naptárkirálynő"?
Ja, csak mert boldog?

* * * * *

Őszinte leszek, sokáig nem tudtam, mit jelent a celeb szó. Aztán felismerve, hogy kikre alkalmazzák, egy sajátos definícióm lett, mely nem egyezik a hivatalos megnevezéssel.
A celeb a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely az angol celebrity rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, „ünnepelt” híresség. A kifejezés azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem feltétlenül az illető tudása, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók gondolatvilágába.
Celebnek nevezünk filmsztárokat, színészeket, sportolókat, énekeseket, popegyüttesek tagjait, tévés személyiségeket, valamint írókat és bűnözőket is.
Találtam kategorizálásukra is példát:
Formás celebek: azok a hölgyek, akik minden címlapon mosolyognak. Igazából nem tudni, hogy miből élnek, de mindig a legdivatosabb ruhákban flangálnak, és tökéletes a sminkjük – idomaikat és a mosolyukat vetik be egy-egy fotózás alkalmából. Bódi Sylvi, Debreczeni Zita, Dundika,
Horváth Éva, Kelemen Anna, Keleti Györgyi, (ő az elsőszámú kedvencem...) pedig mindig mindenről elmondja a gondolatát.
Bohóc celebek: nem színészek, nem zenészek (!), nem modellek, mégis imádjuk bámulni őket. Valóságshow-k szereplői, akik nem rettennek vissza a legbrutálisabb szerepektől sem. Bármikor hülyét csinálnak magukból a kamerák előtt; azért tartjuk őket, hogy legyen kin röhögni - Benkő Dániel, Gáspár Győző, Kiszel Tünde.

Oldalborda celebek: a híres- hírhedt férjük oldalán rivaldafénybe jutott hölgyek. lassan többet szerepelnek a képernyőn, mint a párjaik, és halálosan komolyan veszik a feladatukat. Sőt, némelyikük lassan túl is nő férjen. Illik meghívni őket a társasági rendezvényekre, a ruhaszponzorok már őket is öltöztetik, és annak is hírértéke van, ha beütik a lábujjukat a gardróbszekrény ajtajába. Rendszerint ők maguk is saját műsort kapnak, vagy DVD-t adnak ki, esetleg ruhakollekciót dobnak piacra. Férjeik által kerültek a címlapra: Galambos Dorina (még mindig nem hisszük el neki, hogy csodás a hangja - pedig az), Rubint Réka, Sarka Kata.

Hirtelen celebek:
az ismeretlenség jótékony homályából villantak elő egy-egy műsor mellékszereplőjeként, majd annyira megszerették a kamerákat, hogy ma már élni sem tudnak nélkülük. Tíz körömmel küzdenek minden „csepp” szereplésért az egyébként tehetséges emberek, csak éppen nincs sok okuk arra, hogy naponta szerepeljenek a címlapon. Hirtelen lett celeb például
Keleti Andrea, Pflum Orsi, Südi Iringó.

Lefutott celebek: valaha szebb napokat látott művészek, akikre igazából már a kutya sem kíváncsi. Bánatukban eladják a lelküket a bulvármagazinoknak, és ötvenen, sőt hatvanon túl is megmutatják, hogy ők bizony képesek felvenni a harcot egy kishírért is bármelyik tinisztárral. A kategória legismertebb hazai celebjei: Bíró Ica, Delhusa Gjon, Karda Bea,
Mary Zsuzsi, Sütő Enikő, Zalatnay Sarolta.