2009. október 7., szerda

Bulvár

Ma olvastam: Elizabeth Taylor saját blogján kérte rajongóit, hogy imádkozzanak érte az elkövetkezendő hetekben, mert szívoperációja lesz.
A problémára akkor derült fény, amikor Michael Jackson halálhíre miatt rosszul lett. Kórházba került, és az alapos kivizsgálás során kiderült, hogy az egyik szívbillentyűje kilazult. A rendellenesség a filmcsillag életét ugyan nem kockáztatja, de kellemetlen mellékhatásokkal jár.
A hetvenhét éves díva rettenetesen aggódik a beavatkozás miatt, pedig egy új technikával operálják meg, amely minimális kockázattal jár.

* * * * *

Szerény véleményem szerint minden idők egyik legszebb színésznői közé tartozik Dame Elizabeth Rosemond Taylor (1932-). A kétszeres Oscar-díjas angol–amerikai színésznő gyerekszínészként kezdte a művészi pályát, és sikerült zökkenőmentesen átváltania a felnőtt szerepekre. Sokak szemében ő testesíti meg a klasszikus Hollywood-i sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag - és persze mindezen jellemzőkhöz viharos magánélet és különféle sztárallűrök is társulnak.
Világhírű rendezőkkel és kollégákkal dolgozott együtt, és közülük nagyon sokan úgy nyilatkoztak, hogy a színésznő Elizabethet nem szabad összekeverni a sztár Elizabethtel: számos nagynevű pályatársával ellentétben ugyanis Taylor a forgatásokon időben és felkészülten jelent meg, nem volt jellemző rá a késés, mindig hibátlanul tudta a szövegét, és ritkán kellett miatta megismételni egy-egy felvételt, egyszóval abszolút profi volt.
A nyolcszor házasságot kötött díva különleges ritkaságokat is tartalmazó ékszerkollekciója és műkincsgyűjteménye méltán nevezetes. Népszerűségét és pénzét szívesen áldozza jótékony célokra: különösen az AIDS betegség kutatását és a betegek gyógyítását támogatja kiemelten és folyamatosan.
Az Amerikai Filmintézet listáján Elizabeth Taylor a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb női sztárjai között.
1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti.
Taylor édesapja, Francis Lenn Taylor műkincskereskedő volt, édesanyja, Sara Viola Warmbrodt színpadi színésznő, aki házasságkötése után hátat fordított a színjátszásnak, és kizárólag a családi életre koncentrált. Nem sokkal a II. világháború kitörése után a szülők úgy döntöttek, hogy Londonból hazatérnek az USÁ-ba, Los Angelesbe. Az ambiciózus mama ekkor határozta el, hogy sztárt csinál szép és engedelmes kislányából. Elsőként az Universal ajánlott filmszerepet és szerződést a gyereknek, majd az MGM kínált munkát a gyermeknek. Mindjárt az első filmben, az 1943-ban forgatott Lessie hazatérben felhívta a közönség figyelmét a bájos gyermekre. Következő fontos filmje A nagy derbi volt.A filmgyártó cég fontosnak tartotta, hogy sztárjelöltje elvégezze az iskolát is: Elizabeth 1950-ben kapta meg a diplomáját. Noha addig is több filmben szerepelt, karrierje ezután kezdett igazán felfelé ívelni.
A Papa és a Papa kedvence vígjátékok után az Egy hely a nap alattban már drámai szerepkörben mutatkozott be, és meggyőzően bizonyította, hogy felnőtt színészként is megállja a helyét. Partnere a korszak egyik legvonzóbb és legtehetségesebb színésze, Montgomery Clift volt. A két művész remekül megértette egymást a forgatáson kívül is, sőt Elizabeth szerelmes lett jóképű kollégájába. Barátságukat nem tette tönkre az a felismerés sem, hogy a férfi homoszexuális volt, amit persze karrierje érdekében gondosan titkolni kellett.Az újabb nagy szerep Az óriás című filmeposzban váratott magára. A történet egy texasi földbirtokos család három nemzedékének históriája. Elizabeth partnere volt a már akkor legendának számító James Dean. Taylort rendkívül megrázta, hogy Dean nem sokkal a forgatás befejezése előtt tragikus autóbalesetben elhunyt. A tragédia megnövelte a film iránti amúgy sem csekély érdeklődést, és Az óriást 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra. Elizabeth nyilvánosan fejezte ki méltatlankodását, hogy Dean végül nem kapta meg posztumusz az Oscart.Az ezután elkészült Esőerdő megye nagyszabású polgárháborús dráma, amiért megkapta első Oscar jelölését. A férfi főszerepet Montgomery Clift játszotta, aki súlyos autóbalesetet szenvedett néhány perccel azután, hogy távozott Taylor villájából egy esti összejövetelről. A baleset szemtanúja volt egy másik vendég, aki kocsiján azonnal visszahajtott a villába, hogy értesítse Taylort és akkori férjét a sajnálatos eseményről. Bármennyire megrémült Elizabeth attól, hogy alig 1 évvel Dean halála után egy másik barátját is hasonló tragédia éri, azonnal autóba ült, és a baleset helyszínére hajtott. Szinte az utolsó pillanatban érkezett: ő távolította el Clift torkából azt a két fogat, melyek a balesetben letörtek, és kis híján a színész fulladásos halálát okozták. Clift megmenekült, arcának egyik fele azonban maradandóan összeroncsolódott: állítólag később mindegyik filmjében már csak profilból tudták fényképezni.Taylor pályáján ezután két Tenessee Williams drámája alapján készült film következett, az A Macska a forró bádogtetőn (1958) és a Múlt nyáron, hirtelen (1959).Taylor eredetileg el sem akarta vállalni az 1960-ban észült Modern kaméliás hölgy című filmet, amelyért végül megkapta első Oscar-díját. Nem volt mellékes szempont, hogy bár legutóbbi filmszerepei révén már nagy sztárnak számított, gázsija mindössze 125 ezer dollár volt.
A 125 ezer dollár valóban csak zsebpénz volt ahhoz az egymillió dollárhoz képest, amit a Fox ajánlott számára a Kleopátra címszerepéért. Taylor volt az első színész, aki ilyen rekordösszeget kapott egy filmszerepért. A filmgyár elég rossz anyagi helyzetben volt, azt remélték, a Kleopátra éppúgy kihúzza őket a bajból. Ehhez persze egy nagy sztárra volt szükség, és Liz Taylornál alkalmasabb személyt akkoriban nem találtak volna. Már álltak a díszletek, kezdődhetett volna a munka, amikor Taylor kétoldali tüdőgyulladást kapott. A Foxnak Taylor betegsége több mint százezer dolláros veszteséget jelentett naponta. Ráadásul nem sokkal 28. születésnapja után Elizabeth egyik reggel rosszul lett a szállodai szobájában, életét csak a gyors gégemetszés mentette meg, amit a szálloda orvosa hajtott végre. Állapota ennek ellenére napokig válságos volt: a média óráról órára drámai tudósításokat közölt a színésznőről.
Az orvosok féléves pihenőt tanácsoltak, a forgatás helyszínét pedig áthelyezték Rómába. Mire elkezdődhetett volna a munka, a két férfi főszereplőnek egyéb kötelezettségei miatt el kellett hagynia a Kleopátra stábját - így került be a projektbe Richard Burton. A késedelmek mellett további problémát jelentett, hogy a forgatáson szerelem bontakozott ki a házasságban élő két főszereplő között. Nagyszabású botrány volt kibontakozóban, amely a médiának köszönhetően a botrány nem is maradt el: a Vatikán nyilvánosan elítélte a szerelmespárt, az Egyesült Államokban pedig olyan indítványok hangzottak el, hogy vonják vissza Burton vízumát, Taylort pedig nyilvánítsák nemkívánatos személynek. Az óriási médiacirkusz a várakozásokkal ellentétben pozitív eredménnyel járt: a közönség a premier után tódult a mozikba, hogy lássa a több mint négyórás (eredeti változatában 320 perces!) szuperprodukció botrányos szerelmespárját. A kritikák többsége viszont lesújtó volt, és Taylort – reményeivel ellentétben – nem jelölték újra Oscar-díjra. A közönség érdeklődése is hamar alábbhagyott, és a Kleopátra csak évekkel később vált legendává, és hozta vissza busásan a 44 millió dolláros gyártási költségét.A Taylor–Burton-páros a Kleopátra után további filmeket forgatott együtt. Az A fontos személyek és az Út a szeretet felé kedvezőtlen fogadtatása arra utalt, hogy talán nem jó ötlet, ha közösen filmeznek, noha számukra anyagilag határozottan kifizetődő. Judith Crist neves amerikai filmkritikus például így írt az Út a szeretet felé című filmről: „Miss Taylor és Mr. Burton egymillió 750 ezer dollárt kapott ezért a filmért. Ön se érje be kevesebb pénzzel, hogy megnézze ezt az alkotást.”
Az igazi elismerést a következő két film, a Nem félünk a farkastól és az A makrancos hölgy hozta meg a művészeknek, akik időközben összeházasodtak. Noha Elizabeth és Richard ezt követően még néhány filmben együtt szerepelt, ezek az alkotások már nem értek fel a Nichols- és a Zeffirelli-mű színvonaláig. Taylor számára Martha megformálása volt pályafutása csúcsa: egyetlen későbbi szerepével sem tudott e csúcs közelébe jutni, bár volt még néhány figyelemre méltó alakítása.
Az Egy aranyszem tükrében (1967) című drámában Elizabeth egy katonatiszt feleségét játszotta, akinek a férje különös érdeklődést mutat az egyik fiatal katona iránt. Taylor csak azért vállalta a szerepet, hogy munkához juttassa barátját, Montgomery Cliftet, aki időközben szenvedélybeteggé vált.
Nagy arculcsapás volt Liz számára, hogy férje, Richard Burton volt a leginkább ellene annak, hogy Taylor megkapja Boleyn Anna szerepét az Anna ezer napja (1969) című történelmi drámában (a férfi játszotta VIII. Henriket). Burton szerint neje öreg és kövér volt a szerepre, ám a kegyetlenül hangzó szavak őszinték voltak.
Láttam az 1973-as Hamvazószerda című drámát (na, itt sok infót kap az ember a plasztikai műtétekről!), melyben Taylor egy olyan asszonyt alakított, aki szépítészeti átalakíttatást végeztet magán, hogy újra felélessze érje szerelmét, helyette azonban egy fiatalember figyelmét kelti fel. A valódi férj, Richard Burton egy azóta elárverezett levele szerint Liz rosszat tett a karrierjének azzal, hogy elvállalta ezt a szerepet, a színésznőt mindenesetre Golden Globe-díjra jelölték ezért az alakításáért. Amerikai–szovjet koprodukcióban készült három év múlva a Kék madár című mesefilm Ava Gardner, Jane Fonda, Nagyezsda Pavlova és Oleg Popov közreműködésével, a rendező George Cukor volt.1980-ban forgatták Agatha Christie regényéből az A kristálytükör meghasadt című mozit, melyben Liz egy békés angol faluba visszavonult filmcsillagot alakított, akinek azonban valaki az életére tör. Partnerei javarészt olyan kollégák voltak, akik hozzá hasonlóan már túljutottak pályájuk csúcsán: Rock Hudson, Tony Curtis és Kim Novak, de szerepelt a filmben Geraldine Chaplin és Edward Fox is. Elizabeth ezután évekig csak tévés produkciókban kapott szerepet, pedig nagyon szeretett volna újra tündökölni a filmvásznon is. Két évtizeddel az A makrancos hölgy után Franco Zeffirelli ismét forgatni hívta őt Az ifjú Toscanini című filmjébe, amely azonban csúfosan megbukott az 1988-as velencei filmfesztiválon.
Az A Flinstone család (1994) a Magyarországon is népszerű rajzfilmsorozat nyomán készült, ebben Taylor Frédi anyósát alakította. Ezért a munkájáért a kétes értékű Aranymálna-díjat kapta meg.Taylor magánélete évtizedeken keresztül a pletykasajtó állandó témája volt, a művésznő pedig mindig gondoskodott a szenzációról. Biográfusai szerint első szerelme Glenn Davis amerikaifutball-sztár volt. A kapcsolatból mégsem lett házasság, mert feltűnt a színen Bill Pawley milliomoscsemete, aki könnyedén elfoglalta a katonaként szolgáló Davis helyét Elizabeth szívébenl. Pawley értékes eljegyzési gyűrűje alapozta meg Elizabeth híres ékszerkollekcióját. A fiatalember és családja ragaszkodott ahhoz, hogy a házasság után Taylor fordítson hátat a filmezésnek, ezt a kívánságot viszont már Elizabeth édesanyja, Sara sem támogatta, mivel állítólag attól félt, hogy a filmgyárból érkező állandó jövedelem elveszítésével neki és férjének kizárólag a Pawley család nagylelkűségére kéne hagyatkoznia. A meghiúsult esküvő miatt azonban nem kellett sokáig búslakodni, mert újabb vagyonos udvarló tűnt fel a színen Nicky Hilton személyében.A fiatalember a nemzetközi szállodalánc, a Hilton megalapítójának és tulajdonosának, Conrad Hiltonnak a fia volt. Az udvarias és figyelmes Nicky ajándékokkal halmozta el a fiatal színésznőt, és ami fontos volt: sem ő, sem apja nem kifogásolták, hogy Elizabeth folytassa a művészi pályát. Mondani sem kell, hogy a Hilton fiú jóvoltából újabb drága ékszerek kerültek Taylor kollekciójába. Az esküvő olyan pazar volt, amit egy ilyen pár esetében el lehetett várni. A menyasszony gyöngyökkel kivarrt selyemruháját például két hónapon át több mint egy tucat varrónő készítette. Röviddel később azonban a házasság romokban hevert, Nicky megmutatta kevésbé rokonszenves arcát is, amiről addig csak a botránykrónikákban írtak.
Elizabeth érdeklődése ezután a nálánál jóval idősebb férfiak felé fordult. Anyja heves tiltakozása ellenére viszonyt kezdett Stanley Donen filmrendezővel, amely akkor ért véget, amikor a színésznő Angliába utazott az Ivanhoe forgatására. Itt egyik partnere a nála 20 évvel öregebb Michael Wilding volt, aki nem bírt ellenállni fiatal partnernője szépségének és kitartó udvarlásának, merthogy ezt a viszonyt Taylor szorgalmazta igazán. Miután egybekeltek, Wilding igazi papucsférjnek bizonyult: nemcsak mindent ráhagyott ifjú nejére, hanem az általa biztosított luxus kényelmét élvezve még saját szakmája iránt is alig mutatott érdeklődést a továbbiakban. Házasságukból két fiúgyermek született: Michael Howard Wilding és Christopher Edward Wilding. A szerelem lángja azonban fokozatosan kihunyt, és a pár elvált.Elizabeth még Wilding feleségeként ismerkedett meg Mike Todd filmproducerrel. A kalandos életű Todd drága ajándékokkal halmozta el a szépsége teljében lévő színésznőt. Nemcsak ékszerkollekcióját gyarapította, hanem műkincsgyűjteményét is értékes darabokkal alapozta meg. Az ő javaslatára lett Elizabeth Taylorból Liz Taylor. Esküvőt jogi problémák miatt csak Mexikóban tudtak kötni: a káprázatos rendezvény vendégei között volt Mike jó barátja, Eddie Fisher slágerénekes és felesége, Debbie Reynolds színésznő. Liznek és Toddnak kislánya született, Elizabeth Frances. Az idilli boldogságnak tragédia vetett véget: a férj 1958-ban lezuhant a magánrepülőgépével, és teste szénné égett. Állítólag csak a jegygyűrűje alapján tudták azonosítani.A kétségbeesett özvegyet férje legjobb barátja, Eddie Fisher vigasztalta. Oly eredményesen, hogy viszonyuknak rövidesen híre ment. Az emberek felháborodtak: az addig népszerű színésznőt a média hatására erkölcstelen és léha teremtésként kezdték emlegetni, aki fiatal kora ellenére nemcsak hogy háromszor ment már férjhez, de negyedik házasságkötése miatt egy házasembert akar elszakítani a családjától. Fisher hiába bizonygatta, hogy tökéletesnek tűnő házassága már Elizabethtel való viszonya előtt tönkrement. Végül sikerült a válást elintézni, létrejött az újabb esküvő is, ám Fisher egyre kevésbé tudta azt a luxust biztosítani a felesége számára, amit az asszony Mike Todd mellett megszokott. Házasságukban egyre több probléma tört felszínre, ám a legnagyobb probléma a Kleopátra forgatása során lépett be az életükbe Richard Burton személyében.Burton nagy nőcsábásznak számított, noha a Kleopátra forgatása idején már nős volt. Kölcsönösen felkeltették egymás érdeklődését: Burton állítólag elhatározta, hogy mindenképpen ágyba viszi Lizt, akinek viszont feltett szándéka volt, hogy csak azért is ellenáll az ostromnak. A röpke szenvedélyből hamar tartós szerelem lett. Burton elismert színész volt ugyan, de mindig is olyan nagy sztár szeretett volna lenni, mint a felesége. Taylor Hollywood legnagyobb és legjobban fizetett dívájaként viszont amiatt aggodalmaskodott, hogy valódi művészként nincs akkora rangja, mint Richardnak. Viharos kapcsolatban éltek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy kétszer is összeházasodtak. Rossz nyelvek szerint Liz a férje mellett szokott rá az ivásra, hogy ebben is méltó partnere legyen. Közös filmjeik között világsikerek és kínos bukások egyaránt voltak. Közös gyermekük nincsen, de 1964-ben együtt fogadtak örökbe egy súlyos beteg német kislányt, akinek az egészségét bonyolult műtétek sorozatával állíttatták helyre. A házaspár 1972-ben Magyarországon járt: Burton itt forgatta a Kékszakáll című filmjét, Elizabeth pedig elkísérte őt Budapestre, és a magyar fővárosban ünnepelte 40. születésnapját. Az eseményen számos világsztár tette tiszteletét, mint például Grace Kelly monacói hercegné.
John Warner az 1970-es évek elején az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti minisztere volt. Egy fogadáson ismerkedett meg a színésznővel, és viszonyuk hamar kibontakozott. Elizabeth támogatta a férfi politikai ambícióit, és oroszlánrésze volt abban, hogy Warnert 1978-ban szenátorrá választották. A férfi legnagyobb ellenfele, Richard D. Obenshain egy légikatasztrófában elhunyt, és mivel Taylor egyik férje, Mike Todd hasonló körülmények között vesztette életét, mindenki nagyra értékelte azt a lelki és egyéb támogatást, amit Elizabeth Obenshain özvegyének nyújtott. Állítólag azonban a színésznő mind nehezebben viselte a politikusfeleségektől elvárt protokolláris kötelezettségeket, ezért a házasság végül válással ért véget.Elizabeth az alkoholbetegek részére alapított Betty Ford Klinikán ismerkedett meg egy volt texasi építőmunkással, Larry Fortenskyvel. A 20 évvel fiatalabb férfivel állítólag remekül megértették egymást, és a korosodó színésznő úgy érezte, a férfi mellett valósággal újjászületik. A korkülönbség mellett azonban a társadalmi különbségek is nagyok voltak, amelyeket a házasság nem bírt ki: 5 év múlva elváltak. Azóta többször is felröppent a pletyka, hogy Taylor kilencedszer is férjhez megy, a legkülönösebb házassági ajánlat állítólag közeli barátjától, Michael Jacksontól érkezett, Liz azonban tréfának minősítette a javaslatot. Ugyanakkor nyilvánosan kiállt az énekes sztár mellett, mikor Jacksont gyermekmolesztálás vádjával perbe fogták.