2009. szeptember 25., péntek


Bujtor István (1942-2009) Frenreisz István néven született magyar színművész, filmrendező és forgatókönyvíró. Testvére Frenreisz Károly zenész, féltestvére Latinovits Zoltán színész. Gundel Károly unokájának első felesége a világhírű csellóművész lánya, Perényi Eszter volt, fia Bujtor Balázs hegedűművész.
A színész a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáját 1965-ben. Diplomaszerzése után egy évvel a győri Kisfaludy Színházhoz került, majd két év múlva a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. Később a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja lett.
1993-tól vezette a Mahir Film Kft-t, 2008-tól a veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Filmszerepein kívül Bud Spencer magyar hangjaként is ismert. Hobbija a vitorlázás, hatszoros magyar bajnok ; hajója az 1936-ban épített Rabonbán.
2009. július 31-én a Veszprém Megyei Kórházba kellett szállítani, a család által kiadott közlemények szerint a színészdirektort hosszú ideig mesterségesen tartották kómában.A mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt a kiváló művész, akinek emlékezetes filmszerepei közé tartozik a Zsaruvér és csigavér sorozat, az A három testőr Afrikában, az "Ötvös Csöpi filmek", a Legyél te is Bonca! , a Szegény Dzsoni és Árnika, a Ripacsok, a Sándor Mátyás, a Fekete gyémántok, a Talpuk alatt fütyül a szél, az A dunai hajós, az A Pendragon legenda, a Kakuk Marci, a Szép lányok ne sírjatok, a Bors sorozat, az Álmodozások kora, a Karambol, az A kőszívű ember fiai.
Színházi rendezései mellett színházi szerepei is megemlítendőek, talán Ken Kesey: Kakukkfészek című drámájában nyújtotta a legkiemelkedőbb alakítást.