2009. szeptember 4., péntek

Hetedhét mesepark

Egyszer volt, hol nem volt az üveghegyen is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, állt egykor a mesék birodalma. Itt uralkodott a Jóságos Öreg király, oldalán szépséges feleségével és hét szófogadó, kedves gyermekével. Országa messze földön híres volt arról, hogy lakói bár nagyon különböznek egymástól, mégis békében és boldogságban élnek az itt élő mesehősök, akik a mesekönyvek lapjain mindig harcoltak, a Birodalom kapuin belül szót értettek egymással, hiszen jól tudták, hogy a különféle történetekben a jó mindig kiállja a próbát és legyőzi a rosszat.

Hetedhét mesebirodalom építését kezdi meg rövidesen Esztergom városa a Prímás-szigeten. A magyar mondavilágra, népmesekincsre és meseirodalomra épülő szórakoztató 13 hektáros parkot álmodnak meg az alkotók, amely nemcsak a gyerekek, de az egész család számára kínál tartalmas, izgalmas szórakozást.

Az óriási Üveghegyen keresztül, bejutva a mesék birodalmába, a magyar mondavilág az Ősmagyar faluban jelenik meg. Íjászat, lovaglás, valamint egy meseinstallációval kiegészített kaland és mászó-park várja az ide érkezőket.

A csodaszarvas hátán, a mondák világát maguk mögött hagyva érkezünk a népmesei próbák labirintusába. A mesebirodalom egyik legvonzóbb létesítménye 7 x 7 történetet jelenít meg az utat végigjáró látogató számára. A gyerekcsoportok, akár szülőkkel együtt egy-egy kísérővel indulnak el a labirintus központjából. Feladatuk a mesebirodalom megmentése. Útjukat a népmesék régi, jól ismert szereplői kísérik, hol csellel, ármánykodással akadályozva, hol segítő jó szándékkal előremozdítva haladásukat. A sikeres próbatételt követően mézeskalácsház, banyatanya, édességbolt, kávézó, cukrászda várja őket.

Az öt tornyú palota és környezete a műmeséket mutatja be. Az égig érő fát megkerülve vezet a Futrinka utca a Süsü vár által fémjelzett, a teljes értékű színházzal kiegészült, modern mesék világához. A magyar meseirodalmat színház, mozi, kézműves-foglalkoztató központ és az ország egyetlen mese és figurális gyűjteményén keresztül ismerhetik meg. A modern mesebirodalomon olyan mesék szereplői kalauzolják át az érdeklődőket, akik népszerű íróink tollából származnak, és rajzfilmen keresztül lopták be magukat mindannyiunk szívébe. A virtuális étlapból ki ne látná szívesen például Gusztávot; dr. Bubót; János Vitézt; Süsü sárkányt; Mikrobit, Mézga Gézát; Lúdas Matyit; Fehérlófiát; Vukot; Kukorit és Kotkodát; Mekk Mestert; Mirmúrt; Mazsolát és Tádét; Kockásfülű Nyulat; vagy éppen Pompomot.

A meseboltban kapható lesz repülő seprű, kurta farkú malac, vasorrú bába, tűzokádó sárkány.

A mesevárba jutva a magyar mesék könyvesboltjában vásárolhatnak. Egy varázslatos lacikonyhában pedig hamuba sült pogácsát, a szilvás gombócot vagy a „Kincskereső kisködmön” suhintott levesét ehetik.

* * * * *

Több fórum is foglalkozik ezzel a témával. Általában úgy láttam, hogy tetszik az embereknek az ötlet, inkább a kivitelezéssel kapcsolatbanmerülnek fel kérdések - miből, hogyan, mennyiért, stb. Meg esetleg a helyi könyvtár és gimnázium felújítása megelőzhetné a beruházást.

Én azonban remélem, hogy a sok hasonló jellegű ám meg nem valósult remek terv után az esztergomi Mesepark megépül kicsik és nagyok örömére.