2008. június 30., hétfő

Albioni levelek XII.

A wimbledoni tenisztorna, a The Championships, a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. Az első wimbledoni (férfi egyes) bajnokságot 1877-ben rendezték meg, de csak 1922-ben költözött jelenlegi helyére. 2003-ig a versenyzőknek meg kellett hajolniuk a királyi család tagjai előtt, ma azonban a versenyzőknek csak akkor kell meghajolniuk, ha a királynő vagy a walesi herceg is jelen van.
Az évente megrendezett négy legrangosabb teniszverseny közül ez a leghíresebb, és sokak szerint a legkiemelkedőbb.

A wimbledoni tenisztornát minden évben nyár elején, június-július hónapban rendezik meg füves pályán. Két hétig tart, de az esős angliai időjárás miatt sokszor hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni vagy el kell halasztani a meccseket.
Több versenyt rendeznek meg egyidejűleg: a legnagyobb figyelmet az egyéni versenyek (női egyes, férfi egyes) kapják, de játszanak női, férfi és vegyes párost is. A vegyes páros kivételével az összes versenyszámot megrendezik a junior versenyzők számára is.
Speciális meghívásos versenyek a 35 és 45 év fölötti férfi páros, illetve a 35 év feletti női páros tornák, valamint minden évben rendeznek kerekesszékes bajnokságot is.

Wimbledon hagyományos színei a sötétzöld és a lila, de szigorú előírás, hogy a játékosok szinte teljesen fehér ruhát viseljenek. Ez vol t az ok, ami miatt a fiatal Andre Agassi bojkottálta a tornát az 1990-es években.

A wimbledoni tenisztornát hagyományosan a megelőző év férfi győztese nyitja meg a centerpályán: ő játssza az első mérkőzést.
Az idei szezon kiemelkedő játékosa az 1987-ben szüle tett skót (de mivel nyert, természetesen brit) Andy Murray. A harmadik körben legyőzte a szerintem elég erős német ellenfelét, és ezután mindenki vele akart interjút készíteni.

Mondjuk szerintem borítékolható volt a győzelem, mivel bár nagyon felkészült volt a germán, de az adogatásai szinte kivétel nélkül hálót értek, vagy érvénytelenek voltak - szóval talán a fizikai erőnléte nem volt a legjobb.
Murray azóta már egy francia ellenfele felett is győzelmet aratott - kíváncsi vagyok, önbizalma mire lesz elég...
Sokat nyilatkozott amerikai edzője is, aki egy cseppet sem tűnik szimpatikusnak. Az egyik éjszakai sportműsorban a verseny történéseit kommentáló John McEnroe a játékos méltatása mellett megjegyzést tett az edzőre, aki nyilatkozata alatt sem vált meg a szerintem roppant előnytelen napszemcsijétől.
McEnroe-t egyébként alig ismertem meg, irtó sovány, és oda az a rengeteg haja, de elég jól tartja magát, azt kell, hogy mondjam.

Az angolok egyébként ebben a két hétben tökéletes tenisz-lázban égnek. Az újságok kiemelt hírként hozzák az eseményeket, a parkokban teniszeznek, és mindenki ott akar lenni a döntőkön.
Aztán a két hét elteltével mindenki lehiggad, és a tenisz már nem is annyira érdekes dolog.

Aki Wimbledonban szeretne körülnézni, a District Line-nal utazhat oda.

Befejezésül egy kérdés: mi jut eszébe egy magyarnak erről: 6:3?
Nos, a világhírű mérkőzésre itt került sor, már csak ezért is érdemes ide elzarándokolni.