2008. június 26., csütörtök

Albioni levelek XI.

A Buckingham Palais a kötelezően megnézendő nevezetességek között van.
Az 1703-ban épült palota eredetileg városházaként funkcionált, és 1762-től III. György király rezidenciája lett.Őszintén szólva nem a leggyönyörűbb épület, de hát mégiscsak itt lakik az angol uralkodó, nem igaz?
Egyébként ha a zászló fel van húzva a palota tetején, akkor tuti otthon tartózkodik...

Július-augusztusban megnyitják pár termét a látogatók számára, ilyankor a királynő nyaralni megy. Gondolom, nem nagyon szeretne kíváncsiskodó turistákkal találkozni. Mélységesen megértem... ;)

Minden nap 11.30-kor kezdődik az őrségváltás, de előtte kb. fél órával érdemes megérkezni, ha látni is akarunk valamit.Évekkel ezelőtt még az őrök a kerítés melletti bódékban teljesítettek szolgálatot, a sok zavarosan viselkedő látogató miatt manapság már egész a falnál van új őrhelyük.

Ilyenkor gyönyörű az épület előtti park, a virágok ezer színben pompáznak!
Nekem nagyon tetszik Victoria királynő emlékműve is. És mint olvashatjuk, a Nagy-Britannia és Írország királynője cím mellett India császárnője címet is viselte 1876-tól. Ugyanis egyik unokája az orosz cár felesége lett, így rangban anyja fölé került, ezzel a császárnői címmel viszont mindenki lelkivilága "helyre került"...A palota bal oldalán találjuk a Queen's Gallery-t.
Szerintem nagyon érdemes megnézni, bár most 8,50 a belépő.
A forgalmas reptereket idéző szigorú ellenőrzésen kell átesniük a látogatóknak, de már önmagában az épület is csodaszép, a benne kiállított királyi műkincskollekció pedig lenyűgöző!
Nem is tudtam, hogy a királynőnek közel 600 Leonardo rajza van - igaz, ebből mintegy 20 van kiállítva ebben a múzeumban.
A kedvencem Rembrandt egy portréja egy öreg asszonyról. Egyszerűen hihetetlen!!!
Erről rögtön Weöres Sándor egy írása jutott eszembe:
Az ifjú arc, váltakozó vidám és szomorú tündéreivel: mozgalmas, szikrázó, örvénylő, csábító szépség. Az öreg arc szilárd formáival, a ráncok egyenletes hálózatával: nem csábító, önmagába-való, fenséges, nyugodt szépség. A mai embert az érzékiség rángatja, csak a csábító-szépet ismeri s az öreg arc hatalmas szépségéhez kevésnek van szeme. S többnyire el is rútítják ifjú arcukat, nemiségük plakátját formálják belőle: s elrútítják öreg arcukat is, mert a fiatalság nyomorúságos roncsát őrizgetik rajta.
(Ifjak és vének szépsége)
Rengeteg porcelán, bútor, gyönyörű ékszerek, páncélok láthatók még itt.
Szintén a kedvenceim voltak a féldrágakövekből készített virágocskák, "törékeny ágacskák" voltak. A legszebb egy szál szegfű volt - hosszas vizsgálódás után lehetett megállapítani csak, hogy ez nem igazi.
És ha már utaltam gyermekkorom kedvenc bányászmese-gyűjteményére, hát majd leesett az állam, amikor malachitból faragott dísztárgyakat láttam!

A Victoria Stationhoz legközelebb eső részen, a Lower Grosvenor Place-n található a Royal Mews, azaz a királyi istállók hintó- és fogatgyűjteménye. A híres Gold State Coach (Arany Állami Hintó) is itt van kiállítva.Ha mindezeket látni akarjuk, vagy csak a palota előtti St. James Parkban szeretnénk sétálgatni, hogy etessük az igazán bátor és dagadt mókusokat, vagy a rengeteg vízi madarat, a Victoria-, a Jubiliee- vagy a Piccadilly Line Green Park megállójánál, illetve a Victoria-, a Circle- vagy a District Line St. James's Park megállójánál kell leszállnunk, ha metróval közlekedünk.

A 23 hektáros St. James’s Park (Szent Jakab park) az egyik legrégibb londoni királyi park. Nevét egy közeli ispotály, az Ifjabb Szent Jakab kórház után kapta.
VIII. Henrik miután megvásárolta Wolsey bíborostól a York palotát, 1532-ben a park helyén lévő mocsaras lápot is megvásárolta, hogy méltó királyi lakhellyé alakíttassa.
I. Jakab rendelte el a park lecsapolását és parkosítását. Egzotikus állatokkal népesíttette be a területet, nevezetesen tevékkel, krokodilokkal, egy elefánttal, és rengeteg madárral.
A park fejlesztésében nagy szerepe volt II. Károlynak, akit franciaországi száműzetése idején lenyűgözött a francia paloták kifinomultsága, így trónra kerülése után ennek a szellemében építtette át a parkot. Ő nyittatta meg a nagyközönség számára is, ugyanakkor az uralkodó is használta vendégei és szeretői szórakoztatására is. Ebben az időben hírhedt találkahely volt.
A 18. században a lovas őrségi parádék hagyományának megalapozásával és a Buckingham palota királyi család tulajdonába kerülésével megint megváltozott a park is, és a 19. században már majdnem a ma is ismert formája alakult ki John Nash építész irányításával. Ekkor alakították át felvonulási útvonalnak a The Mall-t is,
A parkot igen illusztris környezet ölel körül, és szépségét csak emeli tavacskája, a Kacsák szigetével és a Nyugati szigettel. A tó hídjáról gyönyörű kilátás nyílik egyik oldalt a Buckingham palotára, másik oldalt pedig a Külügyminisztérium élületére.