2008. június 3., kedd

Albioni levelek IX.

St. Albans

A sziget déli részének megszállása után a rómaiak figyelme Wales felé fordult. De míg 61-ben hódító hadjáratot folytattak, délkeleten felkelések törtek ki. A felkelés vezetője Boudica iceneus királynő volt. Férje halála után a rómaiak átvették a hatalmat az icén területek felett, és meggyalázták az özvegyet és leányait.
A lázadó többek között Verulamiumot is feldúlták, Londiniumot (ma London) porig égették, és olyan nagy volt az emberáldozat, hogy Nero császár fontolóra vette csapatainak visszahívását.
Tacitus és Dio Cassius jegyezte le a történteket, mely a reneszánsz korban lett népszerű, majd később Viktória királynő Boudicaként festetett magáról portrét.
Az egykori iceneus királynő azóta is a királyság szimbóluma maradt.

Verulamium, azaz a mai St. Albans a britek első keresztény vértanújáról elnevezett püspöki város rövid vonatozással közelíthető meg. Szent Alban valószínűleg 305. június 22-én halt mártír halált (lefejezték), és halála után 19 évvel már nevével illették a települést, mely Londontól mintegy 35 km-re fekszik, és az ókori szigetország legnagyobb városa volt.
A szent tiszteletére hosszú éveken keresztül épült egy csodaszép katedrális - melyben a középkori szigetország leggazdagabb kolostora állt -; restaurálása mostanság zajlik.
Érdekessége, hogy a munka kezdetekor egy általán nem volt az építkezéshez szükséges kő. A megoldás egyszerű volt: a legnagyobb római település (jó, London után a legnagyobb) épületeit lebontották, és használták fel.
Ha elég szemfülesek vagyunk, a csillagászati óra utáni kis lépcsők melletti falnál az egykori építőmunkások malomra hasonlító játékát találjuk meg.
A templomhoz iskola is tartozik, melyben egy pápa (IV. Adrian) is tanult.
Nevezetes épületei közé tartozik az apátságon kívül a kora 15
. századi Clock Tower. A helyi legenda szerint a népszerű énekes Donovan itt tanult meg gitáron játszani. A Verulamium Parkban csodás séta tehető, melyet a Ver folyó még szebbé tesz.
Állítólag St Albansban jut a legtöbb pub egy négyzetméterre, mindenesetre A harcos kakasok talán a leghíresebb mind közül.Érdemes megnézni az ókori római mozaikokat felvonultató múzeumot is, mely nem ingyenes ugyan, de nagyon érdekes. A Verulamium Museum-ban betekintést nyerünk az ókorban itt élt emberek mindennapjaiba.A rendkívül szép város kiváló terepnek számít a filmeseknek. A Rowan Attkinson főszereplésével készült Johnny English mókás koronázási jelenetét is itt forgatták, csakúgy mint a First Knight-ot Sean Connery-val, vagy a Birthday Girl-t Ben Chaplin-nel és Nicole Kidman-nel.

A város nevéhez többek között az alábbi hírességek köthetőek:
Francis Bacon (1561-1626) filozófus, államférfi. Apja, Sir Nicholas Bacon, I. Erzsébet főpecsétőre volt. A cambridgei Trinity College-ben szerzett diplomát, majd a párizsi angol nagykövet mellett dolgozott. 1606-ban hooszexuális vonzalmai ellenére megházasodott.
5 évvel halála előtt lett St Albans vicomte-ja.
Elmélete szerint a kutatás alapját a megfigyelés, a kísérletezés, a tények megállapítása jelenti, majd ezekből a tényekből vonhatunk le indukció révén általános érvényű következtetéseket.

Sarah Churchill Duchess of Marlborough (1660-1744) a brit történelem egyik legbefolyásosabb női alakja, Anna királynő bizalmasa St Albansban született.
1677-ben kötött házasságot John Churcil
l-lel, Marlborough hercegével. A korban szokatlan módon ez nem gazdasági, hanem egy szerelmi házaság volt. Szokatlanul hosszú életet élt.

John Mandeville (14. század) angol útleíró, valószínűleg St Albansban született.
Személye és származása máig sem tisztázott pontosan, mindenesetre neki tulajdonítják azt a rendkívül érdekes útleírást, amely 1371-ben készült francia nyelven. A könyv útmutató a Szentföldre igyekező zarándokoknak. (Magyarország leírása is szerepel benne a szárazföldi utat választók számára.)
Bőségesen ír a Kelet mesés országairól: Törökországról, a tatárok földjéről, Perzsiáról, Indiáról. Ez a kissé groteszk útikönyv keveri a valós földrajzi és természetrajzi ismereteket a csodákkal és a fantasztikummal: szól az örök ifjúság forrásáról, a fáról, amelyen gyémánt terem, aranypor állagú hangyabolyról, stb. A mű feltehetőleg nem Mandeville kitalációja, hanem több korabeli forrás elegye, és az angol verzió egy elveszett francia eredeti írás fordítása lehet.
A ma legáltalánosabban elterjedt nézet szerint az irodalmi hamisítás Jean d'Outremeuse műve, aki a 14. században Liège-ben élt, s több más történetet is írt. Az ő állítása szerint Mandeville felvette a Jehan de Bourgogne vagy Jehan à la Barbe nevet, 1372-ben halt meg Liège-ben, itt is temették el.

Benny Hill (1924-1992) angol komikus színész, humorista és énekes egy ideig St Albansban élt.
A második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként is dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél.
1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát, amelyet világszerte több mint száz országban vetítettek, így Magyarországon is - szinkronhangja Gálvölgyi János volt.
A szexuálisan gyakran kétértelmű jelenetekben Benny Hill különböző szerepekben és maskarákban jelent meg, és mesterien alkalmazta többek között a paródia és a pantomim eszköztárát. Nem csoda, hogy nemzetközileg a legkedveltebb humoristák egyike lett, akinek show-ját az USA-ban különösen kedvelték és elismerték.
Hill énekesként is könyvelhetett el sikereket: 1971-ben négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat Ernie (The Fastest Milkman In The West) című humoros dalával.
Show-ját 1989-ben szüntették be, elsősorban a nők jogaiért küzdő egyesületek unszolására, akik kifogásolták, hogy Hill lenézi a nőket a műsorában.
Ezt követően a humorista visszavonult és 1992-ben magányosan hunyt el otthonában, minden bizonnyal szívinfarktus következtében. Holttestére csak néhány nap elteltével bukkantak rá.

Michael Cormac "Mike" Newell (1942-) angol rendező és producer St Albansban született és itt is tanult, majd a Granada Television egy képzésén vett részt. Figyelme először a tv felé fordult, de a 80-as években már filmekkel indított, és az 1981-ben forgatott Új-Zéland-i tömeggyilkos története, a Bad Blood meghozta számára a népszerűséget. 1985-ben díjat is nyert a Cannes-i filmfesztiválon.
Szintén hatalmas sikert aratott vígjátéka, a Négy esküvő és egy temetés (1994), mellyel szinte az összes lehetséges díjat bezsebelte.
Innentől rengeteg világsztáral dolgozott, a 2003-ban forgatott Mona Lisa mosolyá-t Julia Roberts-sel készítette, és 2005-ben első brit rendezőként ő kapta a felkérést az új Harry Potter film, a Harry Potter és a Tűz Serlege c. részének elkészítésére.
Ugyanebben az évben szülővárosa egyeteme dís
zdoktorává avatta.

Sir Tim Rice (1944-) Oscar-, Golden Globe-, Tony-, Grammy-díjas dalszövegíró, szerző, rádiós személyiség, aki St Albansban végezte tanulmányait, majd Párizsban a Sorbonne-on szerzett diplomát. Az EMI Records-nál kezdi pályafutását, mely szinte töretlen és nemzetközi sikerű.
Kiválóan tudott együtt dolgozni Andrew Lloyd Webberrel, közös munkáik közé tartozik a Jézus Krisztus Szupersztár (1970), az Ev
ita (1976) és a József és a színes szélesvásznú csodakabát (1967). Mostanában főleg Sir Elton John szerzőtársa, és olyan munkákon vannak túl, mint Az oroszlánkirály (1994).
További munkái: A szépség és a szörnyeteg (1993), Barcelona Fre
ddie Mercury részére, All Time High az Octopussy c. James Bond moziban.
Elvált, két gyermeke van.


Siobhan Fahey (Siobhan Máire Deirdre Fahey 1958-) énekesnő.
Írországban született, majd
katona apját áthelyezése miatt a család Angliába költözött, és a lány tanult többek között St Albansban is.
Fahey a '70-es években a punk zen
e hatása alá került. Foglalkozott divattal és újságírással is, majd megalapítja a rendkívül sikeres Bananarama lánycsapatot.
Rövid ideig felesége volt az Eurythmics tagjának, Dave Stewart-nak, akinek két gyereket is szült.
1988-ban szállt ki együtteséből Shakespear's Sisters miatt, ám a kezdeti sikereket hamar hullámvölgy követte. 1993-ban Fahey-t súlyos depresszióval kezelték.
1996-ban a London Records megtagadta, hogy harmadik albumát is kiadja a duónak, majd pár év múlva ismét csatlakozott első zenekarához.
Közreműködött a Pussycat Dolls debütáló albumának elkészítésében is 2005-ben.