2008. május 18., vasárnap

Albioni levelek VI.

A legenda szerint a világhódító Julius Caesar Kew-nál kelt át a Temzén és indult hódító útjára a Brit-szigeten.

Mindenesetre Kew ma azt jelenti: a londoniak legkedveltebb botanikus kertje - Kew Királyi Botanikus Kert.A számos tipikus angol virág, bokor, fa mellett a világ minden tájáról hozattak ide növényeket - a legrégebbit 1773-ban!!!
Kedvünkre csatangolhatunk az egyfajta génbank szerepet is betöltő arborétum kiépített útjain, lepihenhetünk a padok valamelyikén, vagy kiállítások garmadát tekinthetjük meg. No igen, 120 hektáros a terület!
A mai növénykert története messzire nyúlik vissza. Területe két településhez, Kew-hoz és Richmond-hoz (Shene) tartozott. Utóbbi 1290-óta királyi birtok.
II. Edward a richmondi udvarházat palotává alakíttatta át, melynek vadászterülete Kew-ig nyúlt.
Aztán a kertek sokáig egy szerzetesrend birtokában voltak, majd VIII. Henrik nővérét ajándékozta meg egy erdőrészlettel. Azóta az uralkodóház folyamatosan bővítette a kert alapterületét.
A felépített házak nem csupán dekorációul szolgáltak, hiszen bennük helyezték el - és helyezik el a mai napig a világ szinte minden tájáról érkező növényritkaságait.

A 19. században nyitották meg a nagyközönség számára. Azóta is az egyik legnépszerűbb az 1762-ben épült közel 50 méter magas Pagoda. (A 18. században igen nagy divat volt az angol kerteket kínai "dekorációkkal" ellátni.)Eredetileg sokkal színesebb volt, és több, mint 80 fából faragott, aranyozott sárkány ékesítette.
1976-ban restaurálták, azóta néz ki úgy, ahogy most.
Állítólag fel lehet menni a tetejére - csupán 253 lépcsőfokot kell megmászni.
A BBC elhelyezett egy kamárát, és minden hónapban közzéteszik a felvett anyagot:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6923600.stm

Szintén nagyon híres az 1844-'48 között épült Pálmaház, a világ leghíresebb viktoriánus üvegháza. Úgy tudom, tervezőjét a levelek formája ihlette meg, mindenesetre tényleg csodaszép. A benne lakó növények - no és persze a látogatók - igazi trópusi klímában érezhetik magukat.
A kertben kisebb paloták, tavacskák, a dinoszauruszok idejének növényvilágát bemutató üvegház (Evolúció ház), Télikert, Füvek kertje, Sziklakert, sok madár, és rengeteg minden tekinthető meg még.
Egy nap alatt képtelenség végigjárni!A District metróvonalon a legegyszerűbb megközelíteni, a Richmondig közlekedő járattal, illetve a 65, 237, 267 és 391-es számú buszokat választhatjuk.
A botanikus kertbe belépőjegyet kell venni, ami úgy 5 font körül van.