2010. február 23., kedd

Korty

A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak. A sör és a bor házasságra lépett egymással: ez a Korty.Mezopotámiától a Monarchiáig elődeink szinte mindent tudtak a házi sörfőzésről. A sörfőzők ma arra törekszenek, hogy új technológiákkal, kuriózumokkal lekörözzék a pasztörizált gyári egyensöröket. A kilencvenes évek közepén háromszáznál több magyar sörfőzde volt, mára úgy félszázan maradtak, akik nagyobbak és a minőségre törekszünk.
A Miskolci Kocsonyafesztiválon 2006-ban a felsőzsolcai sörfőzdén mutatkozott be a tokaji aszú esszencia hozzáadásával készült ital, és egyből kedvező fogadtatásra talált. Kereskedelmi forgalomba csak a borsodi megyeszékhelyen kerül, így aki kortyolgatni szeretne, annak ezúttal is Miskolcra kell elzarándokolnia - vagy Prágába (Tokajské pivo néven).A Korty szülőatyja Vaskó György, a Magyarországi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az elnöke egy belgiumi sörfőzde-látogató túrát követően nézett körül szűkebb pátriájában, milyen speciális sörfűszerrel” tehetné egyedivé a sörét. Ekkor került képbe a tokaji aszú. A budapesti Corvinus Egyetem Söripari tanszékének (igen, ilyen is van) munkatársai segítségével bő fél éves kísérletezgetés után Tokaji aszú kivonat és Hernád-völgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával született meg a Korty. A 14 °B-os, testes Korty sötétebb mézes-borostyán-rubinba hajló színével, tartós habjával tökéletes sörélményt nyújt, a tokaji inkább csak az illatában és a kellemesen hosszan lecsengő utóízében érződik. A Korty részt vett egy nemzetközi sörversenyen, ahol a nevezett nyolcvan sör között az első helyezést érdemelte ki. Azóta kifejlesztettek egy gyémántdiplomás barna sört, egy mézes gyömbéres, gesztenyés, almás ízesítésű nedűt is. És mivel a chilis csípős sör divatos a német diszkókban, és a németek odáig vannak a magyar paprikáért, legújabb dobás a paprikás sör.