2011. március 29., kedd

Márkiné

A hat éves Marquise együttes a barokk, rokokó és kora klasszikus művek zenei élményét korabeli kosztümökkel, verselő konferálással és színpadi játékkal teszik gazdagabbá a közönség számára. Több sikeres magyarországi fellépés után koncerteztek a Velencei Karneválon, és a Budavári Mátyás Templomban egy 80 tagú baseli fiúkórussal előadták Händel Messiás című művét.
Jelenleg Angliában élnek.A zenekar állandó tagjai:
Szalai Zsófia - a bécsben tanult barokk furulyás a hangszeresek legkiemelkedőbbje. Virtuóz technika, muzikalitás jellemzi játékát.
Gál Márta - csembaló- és zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A Zeneakadémia elvégzése után 2 évig kamarazenét és dalkíséretet tanult a weimari Franz Liszt Hochschuléban. A régizene historikus előadásmódját a belgiumi Antwerpenben sajátította el Kenneth Gilbert és Jos van Immerseel csembaló- és fortepiano-mesterkurzusain.
Az énekesek kiemelkedő technikai tudással rendelkeznek, ám azt el kell mondanom, hogy az átélés nem száz százalékos.
Felszeghy Judit - koloratúr szoprán zenei tanulmányai mellett 2003-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karának orosz szakán szerzett diplomát. Az aprócska termetű énekesnőnek nemhogy gyönyörű, de erős hangja is van.
Blaskovics László - férfi szoprán hangterjedelmével a barokk korban divatos férfi szopránénekesek repertoárját képes megszólaltatni. 2002-ben Murciában a Geszty Szilvia Nemzetközi Koloratúr Énekverseny különdíjasa lett. A rendkívüli hangi adottságokkal megáldott énekes készítette a
z összes fellépő ruhát. A szabásmintákkal nem kellett sokat bajlódnia, ugyanis abban az időben ez még ismeretlen fogalom volt, a fazon kialakítása majdhogynem abból állt, hogy a négyszögletes anyagokat összekötötték.
Az öltözékek 1700-as évek beli festmények alapján születtek.
Az együttes műsorainak ceremóniamestere Kocsis Dénes.

***