2010. szeptember 18., szombat

Puli goes to the Moon


A Google Lunar X Prize (GLXP) 30 millió amerikai dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésére nevezne a Puli Space Technologies (vagy nevezzük Puli Csapatának). A cél legalább 90 százalékban magánerőből finanszírozott járművet először a Holdra juttatni és bizonyos feladatokat végrehajtani a megadott határidőn belül.
A holdkutatás korábban is fel tudott mutatni magyar vonatkozású eredményeket, mint pl. Pavlics Ferenc, az Apollo holdkutatók főkonstruktőrének kiemelkedő munkája.

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Dr. Pacher Tibor és Vizi Pál Gábor, a Központi Fizikai Kutatóintézet űrtechnológiai fejlesztőmérnökei 2009-ben úgy döntöttek, hogy csaőatot szerveznek és neveznek a GLXP-re, mert véleményük szerint egy ilyen ambiciózus misszió sikeresen teljesíthető. A csapat 2010-ben lett teljes, a több területen is rendkívüli kihívásokat jelentő vállalkozás munkálatai gőzerővel folynak a kapcsolódó területek kiemelkedő eredményeket elért fiatal mérnökeivel és kutatóival.A feladat teljesítésével a team erősíteni kívánja a magyar tudomány és kultúra nemzetközi színvonalát, valamint az űr- és holdkutatással kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenységgel szélesebb tömegek figyelmét is fel kívánják hívni. Elképzelésük szerint egy gazdaságilag is fenntartható magyar űripari vállalkozás alapjait teszik le most.
Dr. Pacher a Puli Csapat vezetője a projekt sikerével kapcsolatban elmondta, elengedhetetlen lesz az alázatosság, némi szerencse, illetve a magyar társadalom támogatása.
Vizi Pál Gábor rámutatott, nem feltétlenül kell óriási állami költségvetés és apparátus egy holdmisszió kivitelezéséhez, sokkal inkább előtérbe kerül a kreativitás. Hiszen a bemutatott Puli 0.1-es demorover háztartási és játékboltban elérhető eszközökből készült: műanyag vájlingból, távirányítású autóból, vállfából és kólás kupakból. A Kis Lépés Klubot azért hozták létre, hogy a nagyobb szponzorok mellett, mindenki egyéni szinten, akár 1000 forintos összeggel is támogatni tudja a Puli küldetését. Akik ezt megteszik, azoknak a szonda elviszi a nevét a Holdra, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.