2010. augusztus 14., szombat

A kétévente megrendezésre kerülő Úszó Európa-bajnokságot előszür 1926. augusztusában szintén Budapesten rendezték meg, majd 1958 és 2006 után idén újfent hazánk kapta a megtisztelő lehetőséget augusztus 4-15. között.
Az idei EB-n egyébként az összes versenyszámban résztvevő versenyzők száma csúcsot ért el, hiszen 43 ország majd' 1000 versenyzője vesz részt a bajnokságon.
A budapesti helyszínen nem csak az úszók, hanem a műugrók, szinkronúszók versenyét és a Nyíltvízi Európa-bajnokságot is figyelemmel kísérhetjük. Az úszást, a szinkronúszást és műugrást a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda 2006-os bővítéseként épült Széchy Tamás-uszodában drukkolhatjuk végig, míg a hosszútávúszást Balatonfüred öblében rendezik meg.
A hazai úszóválogatott mindösszesen 59 versenyzőből áll, közülük ők szereztek érmet:
Cseh László (aranyérem) – férfi 200 méter vegyes
Cseh László (aranyérem) – férfi 400 méter vegyes
Hosszú Katinka (aranyérem) - női 200 méter vegyes
Hosszú Katinka (aranyérem) - női 200 méter pillangó
Gyurta Dániel (aranyérem) - férfi 200 méter mell
Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn (aranyérem) - női 4x200 méter gyorsváltó
Verrasztó Evelyn (ezüstérem) - női 200 méter vegyes
Hosszú Katinka (ezüstérem) – női 400 méter vegyes
Jakabos Zsuzsanna (ezüstérem) – női 200 méter pillangó
Verrasztó Dávid (ezüstérem) – férfi 400 méter vegyes
Jakabos Zsuzsanna (bronzérem) – női 400 méter vegyes
Kis Gergő (bronzérem) – férfi 400 méter gyorsúszás
Mutina Ágnes (bronzérem
) - női 200 méter gyorsúszás
Barta Nóra (bronzérem)
- női műugró 3 méter

* * * * *

Nem nagyon szeretem a sportközvetítéseket, mert ma már arról szól a sport, hogy melyik nemzet tudja minél kimutathatatlanabb doppingokkal "erősíteni" versenyzőit. Borzalmas!
De a mai napon volt két esemény, ami hihetetlenül tetszett nekem. Az egyik egy esély értelmi fogyatékos úszók bemutatkozására.
A másik az UNICEF jótékonysági úszás, ahol óvodások is végigtempózták a maguk 50 méterét olyan nagynevű öregekkel, mint Gyarmati Andrea vagy Kovács Ági. Biztos, hogy ez nekik is nagy élmény volt, de valahogy úgy éreztem, így lelke is lett a rendezvénynek.

Ettől függetlenül persze nagyon ügyesek voltak az úszók és a műugrók is. Szerencsére olyan Himnusz-felvételt játszottak le a magyaroknak (végre!), amelyik zeneileg is élmény volt.
Azt viszont nem értettem, hogy a Magyarországot bemutató kisfilmekhez miért Smetana: Moldva című szimfonikus költeményét választották, illetve annak is elég béna "szintis" változatát, mely a gyönyörű dallam pici részletét ismételgette idegesítően.