2010. augusztus 8., vasárnap

A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet

Hogy hogyan kerül ki a börtönből, az függ attól is, milyen körülmények között tölti büntetését az elítélt.

A PPP konstrukcióban épült szombathelyi börtön nem egyedüli, "párja" Tiszalökön van. A nyugat-dunántúli intézmény 8 milliárdba került, az állam tulajdonában maradt, de évi 2 milliárdot fizetünk az üzemeltetőnek (a ZÁÉV, a Future Zrt. alkotta konzorcium, valamint a Mátraholding Zrt.) 15 évig.
Ez pontosan 2 milliárd HUF, 800 rab. Vagyis 2,5 millió HUF / rab.
A 13 hektáros területet másfél kilométer hosszú, 6 méter magas bástyafal és 10 légkondicionált őrtorony határolja. Jelenleg 682 fogva tartott él 1-5 fős szobákban, 10 és fél, 13, illetve 27 négyzetméteres, vizesblokkos cellákban. Az akadálymentesített épületek teljesen egyformák, csak a cellák ajtóinak színe különböző. A szobákban padlőfűtés van, és televízió.
Az egészségügyi részlegben orvosi rendelő, a pszichológus szobája, betegszobák és fertőző elkülönítő található. oktatást és szabadidő eltöltését egy külön épület szolgálja. Az egyik teremben fazekaskodnak, a másikban rajzolnak, mellette sakkoznak, aztán meg számítógépeznek. Megdöbbentő, de a rabok közül sokan a háztartási eszközöket sem ismerik, de itt megtanulhatják, hogyan gondoskodjanak magukról, és hogy hová való a kés-villa. Az életvezetési szakkörben, ahol főzőcskézni lehet.
A fogva tartottak napközben dolgoznak: ki az ebéd körül, ki pedig az üzemcsarnokokban, ahol elektronikai és háztartási gépeket szerelnek szét és dolgoznak fel újrahasznosításra, vagy raklapokat renoválnak.
A dolgozók használhatnak egy konditermet, van itt tornaterem, több focipálya, helyben kialakított bolt, 10 ezer kötetes könyvtár, színházterem, tanterem és ökumenikus imaterem.