2010. május 27., csütörtök

a zeneszerzők pedig zenét SZEREZnek... 1.

Nem kívánok még polemizálni azon, jó-e, vagy sem, ha a komponisták "idegen tollakkal ékeskednek". De önmagában érdekes, ki milyen dallamban ismeri fel sikereinek zálogát.

* * * * *

Az utóbbi idő egyik leghátborzongatóbb felismerése Süsü indulója volt. Bár Csukás István is jelzi, hogy egyfejű sztárunk történetét idegen ötletből írta, a főcímdal bizony erősen egy Willie Mitchell ihletésű darab.
Az idén január 5-én 82 éves korában elhúnyt soul, R&B, rock and roll, punk és funk stílusban alkotott zenei producer és rendező. A '70-es évek egyik legnépszerűbb és legismertebb Memphis-i előadója volt.A zenész 8 évesen kezdte meg zenei tanulmányait. Olyan jól trombitázott, hogy a középiskolában már egy big band kiemelkedő muzsikusa volt. Később egy saját combó zenekart alapított.
Nemsokára a híres HI Recordshoz szerződött, és ez élete egyik legsikeresebb időszakasza volt.
A '80-as években saját kiadót alapított.
Az új évezredben Al Green zenésztársával több nagyszerű felvételt rögzítettek. Legutolsó albuma 2008-ban jelent meg Best Domn Fool címmel.

* * * * *

A debreceniek közül sokan ismerik az 1981-ben alakult Karikás együttest. Zenéjük alapja az eredeti paraszti muzsika. Gyűjtöttek népzenét Erdélyben, Moldvában, Baranyában, éa természetesen szűkebb hazájukban, a Hajdúságban is. Újszerű hangzásokra, ritmikára, kontraszthatásokra törekszenek. Keresik a ritka, szép szövegváltozatokat, mert úgy érzik, hogy a népdalok szövegei a mai világ számára is örökérvényű igazságokat közvetítenek. Közben egyértelműen tiszteletben tartják a dallam jelentőségét.
A zenekar alapítói: Barbócz Sándor, Hegedűs Csaba, Tóth Gábor, hozzájuk csatlakozott Tóthné Dénes Anikó, Juhász Erika, Erményi István és Rőmer Ottó - aki szerintem az ország egyik legjobb prímása.
Rőmer Ottó személye meghatározó volt. Tagja volt a zeneművészeti főiskolásokból alakult Délibáb együttesnek, akik az eredeti népzene mellett sajátos stílusú feldolgozásokat is játszottak. Muzsikált a szintén debreceni diákokból szerveződött Gereben együttessel is, akik szintén nagyon izgalmas feldolgozásokat játszottak az akkor táncházas körökben nem túl népszerű citerán. Rőmer Ottó addigi zenei tapasztalatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a Karikás egyéni stílusa. Ez az egyéni hangzás legfőképp abban nyilvánult meg, hogy sajátos, rendkívül színes hangszerelésben játszották az autentikus népi dallamokat.
1991-ben Rőmer Ottó helyére Kálmán Péter került, aki 1993-ig volt tagja a zenekarnak. Ezt követően gyakorlatilag nem működtek, ám hivatalosan mégsem oszlott fel az együttes. Legjobb tudomásom szerint mostanság megint együtt muzsikálnak.
Felvételeik közül az én kedvencem a Kövecses víz közepibe, DJ Bootsie-é pedig az Átokdal, melyből egy remek feldolgozást készített Horseriders Toward the Abyss címmel.
A magyar dj első szólólemezén található számot a CSI: Miami helyszínelők sorozat készítői találták megfelelőnek egy jelenet felturbózására. Solymosi Vilmos saját bevallása szerint a rap zene magyarosításával próbálkozik. A magyar zenei életben 14 éve jelen lévő dj az Árral szembennel került be a köztudatba. 1995-96-ban megnyerte a DMC bajnokságot, DJ-ként évekig koncertezett Yonderboi-jal, állandó tagja a Zagar zenekarnak, és 2004-ben jelent meg első saját albuma.A dj is kísérletező alkat, koncertjein a zenészek élőben kísérik.lemezein pedig emberi hangot is mixel, akár archív felvételeket is. A zenék összerakását egyedül készíti el, és a kész anyagot mutatja meg alkotótásrainak. A zeneírást a lábdobokkal, a pergővel kezdi - meglátása szerint az egész műfajban a dob már majdnem egy fél szám. Amúgy teljesen ódivatú programot használ az íráshoz.

* * * * *

Mindenki ismeri a Monti csárdást, de azt kevesen tudják, hogy ez Vittorio Monti szerzeménye 1904-ből. A zeneszerző hegedűre, mandolinra vagy zongorára álmodta meg szerzeményét, nemrég ennél extrémebb feldolgozás áldozata lett az örökzöld: Lady GaGa slágerébe csempészték be pár ütemét.
Stefani Joanne Angelina Germanotta
24 éves Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró. A New Yorki Egyetem művészeti részlegén zenét tanult, de félbehagyta tanulmányait és éneklésbe kezdett, és Britney Spears-nek, a Pussycat Dolls-nak kezdett el dalszövegeket írni. Ebben az időszakban több bárban is fellépett mint go-go táncosnő és közben drogproblémái is voltak.
Első lemeze két éve jelent meg, és az ezt követő két kislemeze szintén nemzetközi sikereket ért el. Már világkörüli turnéja is volt, így nem csoda, hogy a Time magazin a világ 100 legnagyobb hatású embere közé sorolta.Az énekesnő él-hal a divatért, és Donatella Versace a múzsája. Gagának természetesen van egy saját kreatív produkciós csapata, ami a sztár ruháinak jelentős részét készíti, színpadi kellékeket gyárt, és Gaga hajkölteményeit álmodja meg.
"Amikor zenét írok, mindig arra gondolok, milyen ruhában akarom majd előadni. A célom a mindent összefogó előadó művészet, a divat összeolvasztása a zenével."

* * * * *

A rendszerváltás előtt külföldön szinte csak a Muzsikás volt az egyetlen ismert magyar zenekar. Betyárnóta című szerzeményük az amerikai Sixteen Horsepower csapatot ihletett meg.A denveri alternatív banda keresztény szövegeket zenésített meg 2005-ös feloszlásukig. Zenéjükben a folklór és rock elemek keverednek.

* * * * *

A Zanzibár Lehetek a... című igazán jól sikerült slágere erőteljes hasonlóságot mutat a refrén tájától a Skid Row zenekar In a Darkened Room számával.

A Skid Row egyike az utolsó amerikai heaví metal együtteseknek. A zenekart 1986-ban alapította a basszusgitáros Rachel Bolan és a korábban a Bon Joviban muzsikáló Dave "The Snake" Sabo, akik egy lemezboltban ismerték meg egymást. Első sikerüket 1989-ben érték el, aztén számos slágert írtak, melyek közül a legnépszerűbb a Youth Gone Wild lett. Turnékörűtjuk során a Szvjetunióba és Japánba is eljutottak. Sikerük azonban inkább botrányos, zajos volt, főleg a frontember Sebastian megmozdulásai miatt: üveggel dobta meg a közönséget, vagy közfelháborodást kiváltó pólóban jelent meg a színpadon, „AIDS kills fags” felirattal.Az 1992 táján jött új zenei hullám megásta e műfaj sírját, és '95-ben még kiadták a Subhuman Race-t, de a siker már nem volt olyan átütő, végül a tagok közötti személyes nézeteltérések vezettek a zenekar 1996-os feloszláshoz.
Néhány év önálló próbálkozás után Rachel és Dave 1999-ben úgy döntöttek, új életre keltik a Skid Row-t, de ezúttal új énekessel.

* * * * *

Nem én találtam ki, de Christina Aguilera új száma, a Woohoo nyomokban egy kis Kovács Katit tartalmaz.
A dal eredeti szerzője, Koncz Tibor elmondta, hogy "Aguilera egy mintát, egy a
pró dallamtöredéket használt fel dalához az én szerzeményemből, ez ismétlődik magas hangon. Azt nem tudom, miként került az amerikaiakhoz az Add már, Uram az esőt!, de az irántunk érzett elismerésként tekintek arra, hogy az énekesnő forrásként megjelölte azt. Annál is inkább, m
ert aki csak úgy meghallgatja Aguilera számát, biztosan nem ismer rá benne a miénkre".
Aguilera Nicki Minaj rapperrel közösen énekeli a nótát, és a kísérőfüzetben feltüntette, hogy az Kovács Kati dalából tartalmaz részleteket. TEHÁT EZ NEM FELDOLGOZÁS!!!
Érdekes, hogy Kovács Kati 1972-ben éppen ezzel a számmal nyerte meg a táncdalfesztivált, és bemutatása idején hosszú forró, száraz idő után országos esőzés következett Magyarországon.Christina Maria Aguilera 30 éves amerikai popénekesnő és dalszövegíró. A félig ecuadori származású sztár apja tábornok volt a hadseregnél, édesanyja pedig zongoraművésznő, aki az ifjúsági szimfonikus zenekarral egész Európát bejárta. Christina 18 évesen már a fél világot megismerte, hosszabb-rövidebb ideig élt Japánban, Floridában, Texasban és New Jerseyben, mielőtt Wexfordban végleg letelepedtek. „Mióta az eszemet tudom, mindig arra vágytam, hogy a színpadon állhassak” – vallotta egy interjúban.
A televízióban először a Star Search program jelöltjeként mutatkozott be, majd a Disney Channel kis sztárja volt 1993-'94-ban. Zenei karrierjében fontos év 1994, ugyanis ekkor készítette elo Japánban Keizo Nakanishivel az All I Wanna Do című duettet. Az énekesnő lemezszerződést kötött az RCA Records-sal, miután elkészítette a Mulan c. rajzfilm betétdalát, mely Golden Globe jelölést is kapott. 1999-es első nagylemezével egy csapásra ismertté vált, ezt követően latin pop albuma és számos duett hozta meg a világhírt.
Miután átvette kreatív irányítását, második nagylemezének csodás dala, a Beautiful hatalmas siker lett. Aguilera harmadik stúdióalbuma soul, jazz és blues elemeket tartalmazott, mely megjelenését követően pozitív kritikát kapott. Az énekesnő negyedik nagylemeze Bionic címmel a napokban jelent meg.
2005-ben fogadott örök hűséget Jordan Bratmannek, akitől egy gyermeke született.