2010. március 7., vasárnap

Oscar!

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ad ki több kategóriában 1929 óta.
A díjakat látványos gála keretében minden év februárjának utolsó vasárnapján adják át Hollywoodban. A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki. Az akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki.
A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.
A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a Kodak Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra, és káprázatos bevonulásukat több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon.
Az egyes kategóriák megnevezése időnként változott, hisz az 1929-es év kategóriái között még szerepelt a Title Writing, azaz a némafilmekben feltűnő feliratok írása.
Az első 15 díjátadó ünnepség a Hollywood Roosevelt Hotel-ben, majd a nagykövetnél és a Biltmore szállodáknál került megrendezésre.
1953. március 19-én közvetítették először a bemutatást a hollywoodi RKO Pantages Színház-ból. További helyszínváltások következtek, míg végül Los Angeles és New York után 2001-ben a díjátadás visszatért Hollywoodba.
Az első ünnepségen 15 szobrocskát osztottak ki, és a legelső, a legjobb színésznek járó díjat az elismert német tragédiaíró, Emil Jannings kapta. Ez a díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, három év múlva már több, mint 200 országban közvetítették a ceremóniát.
Oscar végső elfogadott alakját George Stanley készítette el összesen 12 példányban, ötszáz dollárért. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.
A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces („feature-length”) hosszúságot a kvalifikációhoz (kivéve a rövidfilmes díjaknál). A filmnek hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen VAGY egy 24/48 fps-es progressive scan digitális filmen legalább 1280x720 felbontásban.
Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet A legjobb film kategóriában filmeket. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag minden kategóriában szavazhat a jelöltekre.
Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 Oscar-díjban részesült. Őt Cedric Gibbons és Iain Neil követi 11 díjjal és Farciot Edouart 10 díjjal.
A legtöbb jelölést, összesen 62-t, a Metro-Goldwin-Mayer filmstúdió kapta. Walt Disney-t 59-szer, John Williams-t 45-ször és Alfres Newman 43 alkalommal jelölték.
A legtöbb díjat elnyert filmek címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).
Az öt fő kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) mindegyikét csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).
A legtöbb sikertelen jelöléssel rendelkező alkotó: Kevin O'Connell (20 jelölés), Roland Anderson és Alex North (15 jelölés), George Folsey (13 jelölés).
Mindössze öt film van, mely 4 vagy több jelölésből minden díjat elnyert: A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) 11 díj, Gigi (1958) 9 díj, Az utolsó császár (1987) 9 díj, Ez történt egy éjszaka (1934) 5 díj, trix (1999) 4 díj.
A rendezők között a legtöbb díjat John Ford nyerte, aki 4 szobrocskával büszkélkedhetett. Őt követik három díjjal Frank Capra és William Wyler. Wylert jelölték a legtöbbször a díjra, mint a legjobb rendező: tizenkét alkalommal.
A legtöbb díjat elnyert színész Katherine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t. 3 Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan és Jack Nicholson kapott.
A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: 15 alkalommal jelölték. Őt Katharine Hepburn, Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis (2 díj) és Laurence Olivier (1 díj) 10 jelöléssel követi.
A legtöbb sikertelen jelöléssel rendelkező film: a The Turning Point (1977) és Bíborszín (1985) (11 jelölés), New York bandái (2002) (10 jelölés), a The Little Foxes (1941) és a Peyton Place (1957) (9 jelölés) kapta.
Megosztott díj: összesen öt alkalommal ítélték oda megosztva a díjat. 1968-ben a legjobb női főszereplő kategóriában Katharine Hepburn és Barbara Streisand kapta a díjat.
Legidősebb és legfiatalabb díjazott színész: a legidősebb díjazott Jessica Tandy volt. A díjat 82 éves korában vehette át a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmért. Tatum O'Neal mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Paper Moon (1973) című filmben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplő. A legidősebb díjra esélyes Gloria Stuart volt, akit 87 évesen a Titanic (1997) című filmben nyújtott alakításáért jelöltek Oscarra. A legfiatalabb díjra esélyes Justin Henry a Kramer kontra Kramer (1979) című mellékszereplője volt, akit 8 évesen jelöltek.
A legrövidebb Oscar-díjas főszerep: David Niven (1958) mindössze 15 percet és 38 másodpercet szerepelt a Külön asztalok (1958) című filmben, mégis a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölték.

Magyar származású Oscar-díjasok:
William (Sándorházi) Darling látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban a Kavalkád, 1943-ban a Bernadette dala és 1946-ban az Anna és a sziámi király című filmekért.

Geza Herczeg 1937-ben az Emile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést.
Kertész Mihály
az 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért kapott díjat.
Paul Lukas
t, eredeti nevén Lukács Pált az Őrség a Rajnán c film főszerepéért jutalmazták.
George Pal
, eredeti nevén Marczincsák György Pál 1944-ben, Adolph Zukor 1949-ben kapott életműdjat.








Rózsa Miklós zeneszerzőként három alkalommal érdemelte ki a szobrocskát (Ben-Húr, Elbűvölve és a A Double Life).
Alexandre Trauner
a Legénylakás, míg Joseph Kish A Bolondok hajója látványtervezőjeként kapott díjat.








Steven Spielberg
A harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban.
A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben
A Légy c. rövidfilm – melyet Rofusz Ferenc rendezett – nyert díjat. A Légy volt az első magyar film, mely Oscar-díjat kapott.
Szabó István Mephisto
c. filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában nyert díjat.
A filmakadémia több mint hatezer tagja köztudottan elég konzervatív nézeteket képvisel, így gyakran hajlamosak elmenni újító és/vagy zseniális mozik/alkotók vagy akár komplett irányzatok mellett a biztonsági játék kedvéért. Íme a legnagyobb tévedéseik!
Az Amélie csodálatos élete helyett a bosnyák Senkiföldje nyerte a legjobb külföldi film Oscarját. A délszláv háború környékén egyértelműen politikai döntés született.
A minden ízében átütő erejű Harcosok klubja még csak Oscar-jelölésig sem jutott, de így volt ezzel David Fincher zseniális thrillere, a Hetedik is.
Egészen 1991-ig kellett várnunk, hogy egy western nyerje a legjobb film Oscarját (Farkasokkal táncoló), így mentek el olyan nagyszerű alkotások mellett, mint a Délidő, A jó, a rossz és a csúf vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.
Az alábbi rendezők sosem kaptak rendezői Oscart: Alfred Hitchcock, Quentin Tarantino, David Lynch, Jim Jarmusch, Tim Burton.
A 2001-es filmválasztékból a minden ízében jelentéktelen Egy csodálatos elme nyerte a fődíjat, üres kézzel hagyva a merész musicalnek számító Moulin Rouge-t vagy a fantasyzsánert divatba hozó A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetségét. Tévedésüket végül két év alatt beismerték: a Chicago és A Gyűrűk Ura – A király visszatér nyerték a következő Oscarokat.
Botrányos Jim Carrey teljes figyelmen kívül hagyása olyan alakításokkal a háta mögött, mint amit a Truman Show-ban, az Ember a Holdon-ban vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogásában mutatott be.
Az alábbi színészlegendák még sosem kaptak Oscart: Johnny Depp, Robert Downey Jr., Bill Murray, Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio.
Minden filmes iskolában beleverik a tanulókba, hogy Orson Welles Aranypolgára a világ egyik legjobb filmje, a filmakadémia szerint azonban a Hová lettél drága völgyünk? érdemelte az Oscart.

És az idei nyertesek:
A legjobb film A bombák földjén, a legjobb rendező Kathryn Bigelow (A bombák földjén - az Oscar történetében először nyerte el nő a legjobb rendezőnek járó elismerést).A legjobb színésznő Sandra Bullock (A szív bajnokai), a legjobb színész Jeff Bridges (Crazy Heart), a legjobb férfi mellékszereplő Christoph Waltz a Becstelen brigantyk-ért, a legjobb női mellékszereplő Mo'Nique a Precious-ért. A legjobb animációs film a Fel lett, a legjobb eredeti forgatókönyv díját A bombák földjén kapta, a legjobb adaptált forgatókönyv díja a Precious-é lett. Az Avatar csak három Oscart kapott (operatőr, látványtervezés, vizuális trükkök).
A Fisher Stevens nevű színészről eddig azt kellett tudni, hogy játszott a Rövidzárlat-ban, valamint, hogy Michelle Pfeiffer pasija volt a nyolcvanas évek második és a kilencvenes évek első felében (azaz a Veszedelmes viszonyok, az Azok a csodálatos Baker fiúk és a Batman visszatér idején). Most dokumentumfilmes rendezőként Oscar-díjat nyert.
Az egész díjkiosztó legviccesebb része az volt, amikor Ben Stiller na'vinak maszkírozva konferált fel egy díjat - igaz, az sem volt valami vicces.
Az egyetlen botrányszerű történés: James Taylor a Beatles In My Life című dalával festette alá a montázst, amiben feltűnt többek közt David Carradine, Brittany Murphy, Michael Jackson, Natasha Richardson és Karl Malden, kimaradt viszont Farrah Fawcett.
A mindenki által nagyrabecsült A próféta (Franciaország) és A fehér szalag (Németország) helyett az argentin alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.
Sandra Bullock szombaton Arany Málna-díjat kapott az All About Steve című vígjátékért, vasárnap pedig Oscar-díjat A szív bajnokai-ért. Még soha nem fordult elő, hogy ugyanaz a színész ugyanabban az évben az Arany Málnát és az Oscart is megkapta volna. Szintén a barna színésznő tartotta a legérzelmesebb köszönőbeszédet.Sokak szerint Zoe Saldana (Avatar) és Charize Theron toalettjéről beszéltek a legtöbben, a legmerészebb talán Hilary Swank volt.