2010. február 13., szombat

A Tigris éve

A legenda szerint amikor Buddha összehívta az állatokat, hogy elbúcsúzzon tőlük, mielőtt végleg távozik a nirvánába, mindössze tizenkét állat jelent meg, hogy elköszönjön tőle. Hogy Buddha kimutassa tettükért az elismerését, úgy döntött, hogy minden évet róluk nevez el érkezési sorrendjük szerint: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó.
Egy másik történet szerint Jáde uralkodó hívta össze az állatokat, hogy együtt ünnepeljék az év kezdetét, és ő nevezte el sorban róluk a tizenkét évből álló földi ciklus egy-egy tagját.
A kínai hagyomány szerint az egész évet jellemzi az, hogy mely állat éve következik, mert az évet „uraló” állat az abban az időszakban zajló folyamatokra rányomja bélyegét. Emellett figyelembe veszik egy-egy évnél a kínai hagyomány szerinti öt elemet is; a tűz, fa, fém, víz, föld évei és a tizenkét állatjegy kombinációi alakítanak ki egy-egy hatvan esztendőre szóló ciklust.
A most következő év a Tigris éve lesz, és a fém elem tartozik hozzá. Így alakul ki az esztendő kínai elnevezésének egésze: a Fém Tigris (Geng Yin) éve.A Tigris éve drámai fordulatokat hozhat. Ez az év az intenzív aktivitás, a változások, ám sajnos a konfliktusok és a katasztrófák éve is lehet. A Tigris-években az események váratlan hirtelenséggel követik egymást és hatásuk is gyakran mélyreható.
Az évet jelentős nemzetközi tevékenység jellemzi, ugyanakkor egyes országokban komoly belső változások is bekövetkezhetnek. Politikai értelemben az év nem fog szűkölködni eseményekben! A gazdaság ügyei kiemelt szerepet kapnak, mivel egyes régiók gazdasági válsággal, illetve komoly piaci gondokkal küzdenek. Egyes iparágakra nehéz idők köszöntenek, de a Tigris évei mindig meghozzák a szükséges megújulást, és az ezzel járó néha fájdalmas, ám szükséges változásokat.
A Tigris évével egyértelműen tevékeny év kezdődik, a változások és a nagy lehetőségek korszaka következik. Ami az egyéni sorsokat illeti, egyesek képesek lesznek megragadni a pillanatot, míg másokat kellemetlenül érint majd a dolgok alakulása, főleg azok hektikussága. A Tigris éve azonban mindannyiunk számára esélyt teremt, és azoknak, akik készen állnak, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle, jelentős fordulatot hoz. Ebben az évben aktívnak és főleg ébernek kell lenni, hogy egyéni tehetségünket kibontakoztatva megragadhassuk az alkalmat, mert a gondok és nehézségek ellenére ez az év rengeteg lehetőséget tartogat!
A Tigris éve a mindennapi életre is hatással lesz. Az üzletekben új, különleges divatot követő ruházati cikkek jelennek meg, a rikító színek és minták dominálnak majd. A Tigris évét mindig merészség és csillogás jellemzi.
A Tigris évének további jellegzetessége a nagyberuházások elindítása és befejezése. Ebbe beletartozhat többek között a városmagok rekonstrukciója és az ipari zónák szanálása.
Az utóbbi években nagy figyelem kíséri az általános felmelegedést és annak hatásait a klímaváltozásra. Ez az év sem lesz mentes természeti-, vagy az ember által előidézett csappásoktól.
Gazdaságilag-pénzügyileg változékony évnek nézhetünk elébe. Nagy nyereségek és felvásárlások is várhatók ugyan, de óvatosságra intenek mindenkit az elemők, mert a piacok igen érzékenyen reagálnak az újdonságokra. Szóval a befektetőknek nagyon észnél kell lenniük.
Mindent összevetve a Tigris éve tevékeny lesz. A változások és a nagy lehetőségek ideje következik, de csak azok számára, akik képesek megragadni a pillanatot, és készen állnak a legtöbbet kihozni belőle.