2010. február 27., szombat

74 éves korában húnyt el a Magyar Állami Opreaház örökös tagja, Ágai Karola.
A dráma szoprán tanulmányait magánúton Révhegyi Ferencné irányításával végezte. Pályafutását 1952-ben a SZOT, majd a Magyar Rádió énekkarában kezdte. Utóbbina, majd a Honvéd Művészegyüttesének lett szólistája. A Magyar Állami Operaházban 1955-ben Mozart: A varázsfuvola című operájában az Éj királynője szerepében debütált. Két év múlva lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, s hamarosan vezető koloratúrszopránja.
Alakításait virtuóz koloratúrtechnika és kitűnő színészi készség jellemzi. Hazai és külföldi kritikák szerint könnyedén, döbbenetes virtuozitással adta elő a technikai bravúrokat igénylő szólamokat. Repertoárját javarészt 18., és kora 19. századi operák tették ki. Több lemezfelvételt is készített.Ágai Karola Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, Esztergom és Budapest II. kerület díszpolgára. A 2005-ben átvett oklevél indoklása szerint: „Elismeréssel az embernek, aki minden időben óriási önfegyelemről, kitartásról és hitről tett tanúbizonyságot; Elismeréssel a művésznek, aki számára „az ének varázsa semmi mással föl nem érő csoda”; aki hisz a zene csodatévő erejében, s aki képes a „dalnak lenge szárnyán” egy szebb világba repíteni a közönséget; aki a barokk kortól a XX. századig terjedő időszak dalirodalmának remekműveit férjével, Szendrey-Karper László gitárművésszel együtt sikerrel tolmácsolta itthon és a nagyvilágban. Hálával az embernek, a II. kerület iránti szeretetéért és hűségéért. ”
A magyar operakultúra egyik legfényesebb csillaga sikerrel szerepelt a világ nagy operaszínpadain is, a Wexford Operafesztiválon, a New York-i Metropolitanben, a moszkvai Nagy Színházban, a bécsi Volksoperben, a hamburgi Operaházban.
Számomra Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának Melinda szerepében feledhetetlen.