2009. december 27., vasárnap

téli itókák

Csokipuncs
Hozzávalók:
2 db narancs,
fél kiskanál szegfűszeg és fahéj,
4 evőkanál kakaópor,
6 dl tej,
1 dl csokilikőr,
tejszínhabspray,
1-2 kiskanál cukrozott narancshéj,
8-10 szem kockacukor
Elkészítés: A narancsokat alaposan mosd meg, és vágj vékony szelet karikát belőle. Néhány szem kockacukrot dörzsölj át jó alaposan a narancs héján, hogy átvegyék a gyümölcs aromáját.
Forralj fel 2 dl vizet a kockacukorral és a kakaóporral. Öntsd hozzá a tejet, kevés csokoládélikőrt, szórj bele szegfűszeget, fahéjat, és melegítsd át.
Csészébe téve önts rá kemény tejszínhabot, és szórd meg cukrozott narancshéjjal.

Fahéjas forrócsoki (2 személy részére)
Hozzávalók:
egy tábla (10 dkg) jó minőségű étcsokoládé,
0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz,
1, 5 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 kiskanál őrölt fahéj,
2 evőkanál cukor.
Elkészítés: A csokoládét törd apró darabokra és fél deci víz hozzáadásával tedd fel gőz fölé, hogy felolvadjon. Ekkor keverd bele a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, és higítsd fel két evőkanál meleg vízzel, és a meleg tejjel.

Forró vanília ital
Hozzávalók (személyenként):
egy vaníliarúd,
2 dl tej,
egy evőkanál méz vagy egy csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Egy vaníliarúd belsejét kapard ki és keverd össze 2 dl tejjel, melegítsd fel, de ne forrjon, és habverővel vagy habosítóval habosítsd fel. Mézzel vagy vaníliás porcukorral édesítheted.

Fűszeres forralt bor
Hozzávalók:
1 liter fehér- vagy vörösbor
10-12 szem kockacukor
csipetnyi szegfűszeg
4-5 rúd fahéj
1 citrom reszelt héja
dió, mazsola
Elkészítés: Dobjunk mindent egy lábosba, melegítsük fel max. 50 fokra (forralni tilos, mert az alkohol elillan) majd hagyjuk állni egy darabig, hadd barátkozzanak össze az ízek. Nem szükséges leszűrnünk. Sőt! Dobáljunk diót és mazsolát a poharak aljára – nem fogjuk megbánni.

Fűszeres melegítő ital
Hozzávalók:
2 db lédús narancs
2 dl ananászlé
1-2 db feketetea-filter
1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg (vagy egy rúd fahéj és 6-8 szem szegfűszeg)
1-2 evőkanál méz, fél kiskanál szerecsendió
Elkészítés: A narancsok levét facsard ki és keverd össze a fahéjjal, szegfűszeggel, forrald össze, majd hagyd kihűlni. A teafilterből készíts 6 dl forró víz hozzáadásával teát, édesítsd egy-két kanálnyi mézzel. A narancslét öntsd össze a teával, majd az ananászlével is, és szórd meg szerecsendióval. Forrald össze az italt (ha szükséges, szűrd le), és melegen tálald.

Fűszeres tea
Hozzávalók:
2 filter fekete tea
csipetnyi szegfűszeg, őrölt fahéj és kardamom-mag
Elkészítés: Különösebb szaktudásra nem lesz szükségünk. Főzzünk teát, majd dobáljuk a kannába a fűszereket. Kis ideig hagyjuk állni, majd szűrjük le a teát egy lábosba. Takaréklángon kevergetve melegítsük újra. Adjunk esélyt más fűszereknek (pl. gyömbér, csillagánizs) is - kísérletezzünk bátran az ízekkel.
Mézes pálinka
Hozzávalók:
6 dl gyümölcspálinka
2-3 dl méz
Elkészítés: Érdemes felhasználása előtt egy-két héttel korábban elkészíteni. A mézet melegítsd fel, hogy folyós állagú legyen, majd még melegében keverd össze a pálinkával. Alaposan rázd össze, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) hagyd kihűlni.

Narancsgrog
Hozzávalók:
4 db lédús narancs
1 db citrom
1,5 dl rum
3 dl fekete tea
4-5 evőkanál cukor
Elkészítés: A narancsokat és a citromot vágd félbe, levét facsard ki. Készítsd el a fekete teát (3 decihez 1 filter), lassú tűzön keverd össze a cukorral, és forrald fel. Keverd hozzá a kifacsart narancs- és citromlét, majd a rumot. Pohárba töltve forrón tálald.

Ünnepváró almapuncs
Hozzávalók:
2 db alma
10 dkg szárított füge
2 db lédús narancs
6 dl kékszőlőlé
1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
Elkészítés: Az almát szeleteld fel, a fügét vágd nagyobb darabokra, a narancsot facsard ki. A cukrot alacsony hőmérsékleten olvaszd fel a szőlőlével és a narancsok levével, majd szórd bele az almadarabkákat és a fügét is, és forrald fel az egészet. Ekkor tedd félre a meleg tűzről hűlni, és ha hab keletkezik a tetején, azt egy kanállal kapard le.
Ízesítsd fahéjjal és szegfűszeggel. Az almát és a fügét szűrőlapáttal vedd ki és oszd el a tálalópoharakba, erre öntsd rá a puncsos italt.