2009. november 2., hétfő

super...

"... nem tudok ott állni minden vetítés után, minden moziban, hogy elmondjam a nézőnek ezt a kis audiokommentárt a kimaradt jelenetekről és egyebekről...azzal, hogy én igent mondtam erre a munkára, ez a film végül létrejött és ezzel én a magyar közönségfilm renoméját rontottam... Nem tudom, hányan fogják végül ezt a filmet megnézni, de sokan, nagyon sokan fognak csalódni benne. Kifizetnek majd érte 1250 forintot, vagy akciósan 900-at, és nem azt kapják majd, amit várnak. És sokan mondják majd azt, hogy többé magyar filmre be nem ülnek. Ez felelősség. Azt akarom, hogy a nézők tudják: ezeket a filmeket nem cinikus gecik írják, akik ülnek otthon a babérjaikon és nem érdekli őket, hogy a végén mi lesz a könyvükből..."
(részlet Litkai Gergely az Origónak adott nyilatkozatából)

A Johnny und die Konsonanten zenekar történetét Nájlongitár címmel írta meg Litkai Gergely, ami Kabay Barna legújabb filmjében Superboys-ra keresztelve indul a nézők kegyeiért.
Nagyon úgy néz ki, hogy hiába.A történet szerint Johnny G. (Bajor Imre), a régi idők legendás rocksztárja, aki lánya unszolására visszatér egykor volt sikereinek helyszínére, Budapestre. A popszakmába viszont nem könnyű újra bekerülni, hacsak nem akad egy sofőrből a véletlen csinálta menedzser, (Kolovratnik Krisztián) aki a hóna alá nyúl. Ám minden erőfeszítés hiábavaló, ha nem tudják meggyőzni a néhai legendás zenekar, a Superboys tagjait hogy ismét összeálljanak. Béla (Gesztesi Károly), Guszti (Kálloy Molnár Péter) és Róka (Mucsi Zoltán) nehezen adja be a derekát, ráadásul egy bontakozó szerelem és a bombázó playback énekesnő is akadályozza a koncert megvalósulását, de az öreg rockerek már megállíthatatlanok.
Húsz év után újra felcsendül a nagysikerű dal.

* * * * *

A jogász doktor Litkai Gergő az HBO Mennyi?! Harminc! című műsorában tűnt fel. 1998-ban megnyerte a Magyar Rádió Humorfesztiválját szerzői kategóriában.
A Hócipő szatirikus kéthetilapban önálló rovata van Lehoczki Károly rajzolóval közösen. Számos lap szerzője, forgatókönyvíró, olyan tévéműsorok ötletembere mint például az Esti Showder, de dolgozott Friderikusz Sándor, Hajós András és Kepes András produkcióiban is.
Humorista tevékenysége mellett forgatókönyveket ír, és egy áldokumentumfilmet is készített Tóth Barnabással közösen 2001-ben Az ember, akit kihagytak címmel. A film egy Bibó kollégiumban végzett diák kudarcos életét dolgozza fel, aki nem jutott fontos politikai beosztásokhoz, hanem egy kozmetikai cég ügynöke lett.
2006-ban a Humorfesztivál szerkesztője és szóvivője volt. Az első magyarországi stand-up comedy club, a Godot Dumaszínház elindítója.
A 2008-ban indult Comedy Central tévécsatorna főszerkesztője és műsorigazgatója.

* * * * *

Kabay Barna 1948-ban született filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Az 1983-ban forgatott Jób lázadása című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar jelölést kapott.
Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán kezdte, majd 1973-ban szerzett filmrendező diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1972–'76-ig az MTV rendezője, 1974-től egyik kísérleti műhelyének tagja. Ez idő alatt társszerzőként együtt dolgozott Gyöngyössy Imrével. 1976-'80 között a MAFILM rendezője. 1975-ben elkészítette a 'Legenda a nyúlpaprikásról' című első önálló mozifilmjét. 1978-tól társrendezőként együtt alkotott Gyöngyössyvel, majd később Petényi Katalinnal. 1980-ban társalapítója volt az első magánalapítású független magyar filmstúdiónak, a Társulás Stúdiónak. 1982-től producerként is dolgozik.
Ő porolta le a port a Hippolyt és a Meseautó című filmekről is.