2009. november 27., péntek

Melis György

Ma hajnalban húnyt el a valaha élt legtehetségesebb magyar bariton énekes, Melis György.Az 1923-ban született művész szlovák paraszti családból származott, és csak ötéves korában tanult meg magyarul.
A szarvasi evangélikus gimnázium után 1943-ban került Budapestre. Először a Műegyetemre járt, majd 1945-'51 között a Zeneakadémián tanult. A Magyar Állami Operaházba Tóth Aladár hívta próbaéneklésre, amelynek sikere után ösztöndíjas lett. 1949-ben debütált Bizet: Carmen című oprájában (Morales), majd a Don Pasqualéban Malatesta doktort énekelte. Még abban az évben magánénekes lett.
Wagner műveinek kivételével az operairodalom szinte minden jelentős baritonszerepét (közel 70-et) elénekelte.Énektudása mellett színészi tevékenységét is elismerték. Tökéletes átéléssel – szenvedéllyel, humorral – alakította hangfajának lírai, drámai és buffoszerepeit. A Mozart-operák recitativóinak egyedülálló tolmácsolója volt, emellett kiváló dalénekes és oratóriumszólista, számos új mű bemutatása fűződik a nevéhez. A legszebb magyar bariton szerepekben is remekelt (, Kacsóh Pongrác: János vitéz - Bagó, Kodály: Háry János - címszerep).1988-ban alapította saját díját, melyet évente adnak a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. 1991 decemberében ünnepelték kétezredik operai fellépését, Mozart: Cosi fan tutté-jában.
A világ minden táján nagy sikerrel vendégszerepelt, legnagyobb külföldi sikereit Mozart: Don Giovannijával aratta.
18 operalemeze és két önálló lemeze jelent meg a Hungarotonnál. Kossuth-díjas (1962), Liszt Ferencz-díjas (1954, 1959, 1973), Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas (1986), Kiváló művész (1967).
F.Sz.: Almaviva gróf (Mozart: Figaro házassága); Don Alfonso (Mozart: Così fan tutte); Amonasro (Verdi: Aida); Jágó (Verdi: Otello); Scarpia (Puccini: Tosca); Don Pasquale (Donizetti); Falstaff (Verdi); Pizarro (Beethoven: Fidelio); Saklovityij (Muszorgszkij: Hovanscsina); Kékszakállú (Bartók B.: A kékszakállú herceg vára), Rossini: A sevillai borbély.A Magyar Állami Operaház örökös tagja a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést is átvehette.

Melis György dalszínházi tagságának 60. évfordulója tiszteletére három héttel ezelőtt rendeztek ünnepséget a Magyar Állami Operaházban; a gyengélkedő művész ezen már nem tudott részt venni.

Melis György halálával hatalmas veszteség érte a magyar operajátszást - mondta el Marton Éva operaénekes az MTI-nek az elhunyt művészt méltatva. Felidézte, hogy sokat dolgoztak együtt Melis Györggyel, a milánói Scalában például együtt énekelték először magyarul Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a dalszínház nem pusztán falakból áll, hanem emberekből. Mint mondta, az intézményt olyan "oszlopok" tartották, mint Osváth Júlia, Simándy József és Melis György. Hozzátette: nem biztos abban, hogy Melisnek lesz méltó utóda.