2009. április 17., péntek

Fonyódi Tibor: Katedrális

Két éve azt olvastam, a '90-es évek, és egyáltalán a magyar sci-fi irodalom legnagyobb sikerét egy kötetbe fűzve kiadják. Megvettem, de csak nemrég olvastam el.
Nagyon röviden időutazásról szól a könyv, de őszintén szólva elég nehéz vállalkozásba fog, aki pár mondatban próbálja meg összefoglalni a sztorit.
A történet rendkívül összetett, viszont zseniális stílusban mesél az író, aki nagyon felkészült történelmi ismeretekkel bír, de jártas a teológiában is. És minden kétséget kizáróan gazdag fantáziával is rendelkezik!
Az is nyílvánvaló, hogy külsőségeiben is a maximalizmus vezette az alkotókat, és én nem nagyon tudok negatív kritikával élni, ám szerintem elég sok a "gépelési hiba" a könyvben.
Olvastam, hogy sokan illusztrált kiadás után sóvárognak, én ezt egyáltalán nem tartom fontosnak (valószínű ebből is látszik, hogy nem számítok "elvetemült" fantasy-rajongónak).
Viszont mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el, mert világszínvonalú írásról van szó.

* * * * *
"Elképzelésem szerint egészen addig élek, míg meg nem halok.
Ha nem így lenne, az már maga a fantasztikum..."
Fonyódi Tibor (1965-) a magyar fantasy és sci-fi irodalom meghatározó alakja 10 éves kora óta foglalkozik írással. 13 éves korában egy véletlen folytán a kezébe került Percy H. Fawcett: A Mato Grosso titka című útleírása, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy elhatározta, ha író lesz, Harrison Fawcett álnéven fog publikálni.
Sorkatonai szolgálata alatt olyan paranormális jelenségekkel szembesült, amelyek az elkövetkező évek során markánsan meghatározták gondolkodásmódját. Felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Római Katolikus Akadémián végezte.
Első publikációi 1992-ben jelentek meg a Harmadik Szem Magazinban a kultúrtörténet és okkult tudományok témakörében, ám világnézete nem sokára gyökeresen megváltozik.
1998-ban jelent meg első önálló kötete, a Katedrális harcosai. A jövőből az ókori rómába csöppenő időutazók történetének folytatásáért, a Katedrális legendájá-ért 2000-benn Zsoldos Péter-díjjal jutalmazták (az év legjobb SF regénye kategóriában).
"Vannak olyan pillanatok, mikor a nyulak oroszlánná változnak és a középszerű figurákból hősök lesznek. Az úgynevezett "kisembernek" mindig nyitva áll a lehetőség, hogy örökre fennmaradjon a neve, csak egy valami kell hozzá: bátorság... és talán még valami! A megfelelő pillanat! Ha egy ember régóta tervez valamit, s eljön a megfelelő pillanat, akkor már nem mérlegel - ezzel túl sok idő menne el - hanem cselekszik."
Forgatókönyvírói pályafutása szintén 2000-ben indult. Munkái közül a Metamorphosis c. amerikai horrorfilm és a Tűzvonalban c. magyar sorozat lett igen népszerű.
2005-ben Szörényi Levente felkérésére elkészítette az Árpád népe című misztikus opera alapdrámáját, melynek ősbemutatójára egy évvel később került sor.
A fantasztikus irodalom után az új évezredben történelmi kalandregények írásába fogott, melyek a eddigi darabjai a magyar őstörténetet idézik meg.