2009. április 10., péntek

Albioni levelek LII*

Regents Park

A 487 hektáros terület a londoni királyi parkok egyike, mely a helyiek között egyben a legszebb is.
Egyik bejárata szinte a Baker Street-i Sherlock Holmes Museum szomszédságában áll, így a Baker Street-i metró megállótól kis sétával közelíthető meg, de saját megállóval is rendelkezik.A hajdanán Marylebone Parkként ismert területen VIII. Henrik uralkodásától kezdve évszázadokig királyi vadaspark volt.
1811-ben a régensherceg (a későbbi IV. György király) John Nasht bízta meg, hogy a terület arculatát átrendezze. Nash a parkba kerteket, tavat, csatornákat, 56 villát és régenshercegi palotát álmodott, és bár tervei csak részben valósultak meg, mégis az ő nevéhez fűződik a park jelenlegi arculatának kialakítása. A parkot 1835-ben IV. György nyitotta meg a nagyközönség előtt, igaz akkoriban csupán heti két napra.
Az 1930-as években épült Winfield Ház jelenleg az USA nagykövetének rezidenciája.
Szintén ekkor alakították ki a Queen Mary's Gardens részt, mely a park legvédettebb része. Közel 400 fajtájú 30.000 rózsatő található itt.Jó angol szokásnak megfelelően sokan piknikeznek is itt, pihennek a nyugágyakban, vagy csónakáznak a tavon, mely felett kis hidak ívelnek át.2005-ben nyitotta meg a királynő a Hub-ot (Középpontot), amely egy multifunkciós sportközpont (elképesztő mennyiségű sportolási lehetőséggel, öltözőkkel).
A Regent's College felsőfokú oktatási intézmények konzorciuma mellettb két Nash-tervezte villa is áll itt, a St. John's Lodge és a The Holme (lent), melyek jelenleg magánrezidenciák.