2009. március 21., szombat

Albioni levelek XLVI.*

British Museum

Mel Torme: A Foggy Day In London Town

"A foggy day in London town,
It had me low and it had me down
I viewed the morning with much alarm,
The British Museum had lost its charm
How long I wondered could this thing last,
But the age of miracles it hadn't past
And suddenly I saw you standing right there
And in foggy London town the sun was shining everywhere."

Az idén 250 éves British Museum a világ egyik legnagyobb és legrégebbi történeti múzeuma. Az emberi kultúra történetét és kultúráját több mint 13 millió tárggyal mutatják be az őskortól napjainkig.
A gyűjteményt 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane orvos-tudós végrendeletében foglaltak értelmében. A 71 ezer növény- és állatpéldányt tartalmazó gyűjteményét valamint könyvtárát II. Györgyre hagyta, s örököseinek 20 ezer fontot kért cserébe.
A múzeum 1759-ben nyitotta meg kapuit a Montague House-ban, a mai múzeumépület helyén.
A világ első számú múzeumaként is aposztrofált intézménybe ingyenes a belépés.
Gyűjteményének talán leghíresebb archeológiai leletei
az 1802-ben megszerzett Rosette-i, aminek segítségével Jean-Francois Champollion megfejtette az egyiptomi hieroglif írást (ennek másolata is ki van állítva, és akár meg is tapintható), a világ legrégibb egyiptomi üvege i. e. 1460-ból,
a páratlan múmiagyűjtemény,valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye.
A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, mely Charles Cickens, Karl Marx és Lenin munkájának egyaránt otthont ad.

A múzeum kutatásokkal is foglalkozik. 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát, melyben elsőként használtak a radiokarbon datálásra alkalmas készüléket.

100 millió fontos beruházás keretén belül készült el az üvegtetővel fedett belső udavara, melyet 2000. december 6-án nyitott meg II. Erzsébet királynő.