2009. január 25., vasárnap

Albioni levelek XXXV.

Soho

A Soho 1536-ig mezőgazdasági terület volt, VIII. Henrik nevezte ki királyi birtoknak.
Ma is használatos nevét a 17. században nyerte el, a vadászatokkor használt kiáltásból: "Soho! There goes the fox!".
(Csak megjegyzem, hogy London a 21. századra sem fogyott ki a rókákból...)
Bár egyre inkább a figyelem középpontjába került, nem számított előkelő környéknek, és főleg (francia) emigránsok által lakott terület volt. A 18. századra a prostituáltak törzshelye lett, sorra nyíltak itt a koncerttermek és a színházak. Az 1900-as évektől a külföldiek nyitottak itt éttermeket, és a műveszélet központja lett.
Mára a Soho az éjszakai élet, szex shopok és a filmipar központja.
És itt van a kínai negyed is - szóval elsősorban távolkeleti éttermekre bukkan itt az ember.
A holnapi nap igen jelentős, hiszen holnap kezdődik a Kínai új év. Már hetek óta piros díszítésben pompázik a negyed.
A kínai újév az Újhold első napjával kezdődik és tizenöt nappal később, teliholdkor fejeződik be.
A kínai kalendáriumot a hold és a nap mozgásának a kombinációja alapján kalkulálják. A holdciklus körülbelül 29.5 nap hosszú. Helyrehozandó az eltolódást, a kínaiak időnként beillesztenek egy-egy extra évet a kalendáriumba, összesen hét alkalommal egy 19 éves ciklus folyamán. Ez ugyanolyan, mint ahogy mi teszünk egy extra napot négy évenként a február végére. Viszont ez az oka annak, hogy a nap alapú kalendárium szerint a kínai Újév mindig más dátumra esik.

Újév estéje és az újév első napja családi ünnep. Az ősök tiszteletére bemutatott áldozat a ritusok legfontosabbja, kapcsolatot teremt a családok élő és a már elhalálozott generációi között.
Az újév első napján szeretettel fogadják az ég és föld isteneit. Sokan aznap nem esznek húst, szerintük ez hosszú és boldog életet biztosít.
A tizenötödik napot Lampion Fesztiválnak hívják, naplemente után kezdődik az ünneplés, amikor meggyúlnak a szerte kiaggatott lampionok és az emberek felvonulnak az utcákon, a kezükben botra akasztott lámpásokkal.

A régi kalendárium szerint Kínában 4707-et írnak, a Bivaly éve kezdődik.
És itt egy kis előrejelzés - hívőknek és hitetleneknek:
A Bivaly uralma nem kedvez a változásoknak. Ami most kezdődik, annak hosszú kifutási ideje lesz, akár az év végén túl is.
Viszont ez a kedvező idő a hosszas megalapozást igénylő dolgok elkezdésének, már amennyiben a megfontoltság és a hűség vezérel bennünket. Ez a pénzügyekre is vonatkozik!
A szerelemben csak a harmóniára törekvő kapcsolatok bizonyulnak tartósnak, és ez az év a gyermekáldásnak is kedvez.