2008. szeptember 14., vasárnap

Albioni levelek XXIII.

Buckingham Palais II.

Szeptember végéig vannak "nyílt napok" a Buckingham palotában, én ma szántam rá magam, hogy megnézzem.
Az 1703-an épült palota eredetileg városházaként funkcionált, de 1837 óta az uralkodók hivatalos londoni rezidenciája. Ma is itt él az angol királynő, II. Erzsébet.
A Palota 661 helyiségéből 19 nyitva áll a turisták számára, az év 12 hónapjából 2-ben, nevezetesen júliustól szeptember végéig.
A királyi palota a világ egyik legismertebb épülete és leglátogatotabb turistalátványossága.A 15.50-es belépőért is sokat kellett sorban állni, majd utána a bejutásért is. Ez viszont már nem volt annyira vészes, a látogatás nagyon jól meg van ugyanis szervezve.
Negyedórás blokkokban engedik be az embereket, azt kell csak az embernek szemmel tartania, hogy időben ott legyen, és bebocsáttatást nyer.
Utána még várakozás, majd a reptérihez hasonlatos ellenőrzés, és végre tényleg bejutott a palotába!
Mindenki kaphat fülhallgatót, amin a választott nyelven hallgathatja végig az ismertetőt (mondanom se kell, magyar nyelvű nem létezik...).

Ha a palota előtt álló Viktória emlékmű mögött állunk, az épület bal oldali tömbjét járhattuk körbe - 19 termet érintve.
Láthattuk a régi bejáratot, és jó néhány termet.
A Lépcsőházba jutunk, mely egykor a palota főbejárata volt.
A Zöld teremből jutunk a Trónterembe.
A Trónterem nagyon impozáns, a vörös szín dominál benne.
Egy 1855-ben készült kép és egy mostani - hát, nem sokat változott!
Mintha nem láttunk volna már eddig is elegendő festményt vagy szobrot, egy olyan terem következik, ahol festmények sokasága van kiállítva - természetesen a Rembrandt itt is a büszkeség, de a kihagyhatatlan Canaletto is képviselteti magát többek között.
A terem végén óriási falikárpitokat láthatunk, majd egy újabb terem festményekkel és óriási fotókkal, amelyeken a királynő szerepel impozáns vendégeivel - pl. Bush amerikai elnökkel - ha jól emlékszem, ez egy 2003-ban készült kép.

Belépés előtt egy aprócska szobácskán vezet utunk, ahol Viktória trónralépésenek alkalmából készült híres festményt csodálhatjuk meg - én ledöbbentem, mennyire intenzíven használta az aranyat a festő, csak eredetiben lehet ezt megcsodálni!
Innen a Ball room-ba érünk, melyet állítólag csak idén nyitottak meg a nagyközönség számára.
Itt is a vörös szín dominál, és gyönyörűen meg van terítve 100 személy részére.A zenekari karzat alatti székekre leülhetünk, hogy nyugodtan végighallgassuk a kísérőszöveget.Csodálatos maga terem, ahogy meg van terítve, nagyon impozáns. Szerintem egy picit hideg van itt, viszont a klímának köszönhetően még inkább érezni a friss virágok bódító illatát - hihetetlen élmény!
Körbehaladva bepillantást nyerünk, hogy a mamut méretű személyzet hogyan készíti elő a termet egy jelentősebb fogadás alkalmával, hát, van melójuk rendesen!
Továbbmenve a trón előtt vezet el utunk, és láthatjuk a királynő szemével a termet, ugyanis az ő ülése mögött haladunk tovább.A szövegből pontosan megtudhatjuk, hogyan és mivel terítenek meg, és hogy pl. a poharakat nem mosogatógépben tisztítják, hanem először a szomszédos kis szobába viszik őket, és onnan vissza a konyhába.

A következő szobák közül a Dining room nem volt előkészítve, egy hatalmas faasztal áll a közepén, mely köré 46 embert tudnak leültetni. A vacsora utáni kávét, desszertet itt szolgálják fel.
A mostani Zeneteremben van összvissz egy hangversenyzongora, és kész.

A Central room nevezetessége egy Napoleon korabeli kerek asztalka, mely 6 évig készült.Egyébként itt tudtam meg, hogy a II. világháborúban bombatalálatot ért palotarész pont a ma a Királynő magángyűjteményének helyet adó múzeum.
Ezen kívül megjegyezném, hogy a legtöbbet elhangzó név I. és IV. Györgyé, akik sokat tettek a palota ékesítéséért...

A White Drawing room ékessége egy portré, valamint az egyik sarokban álló kis íróasztalka. A mögötte lévő óriási tükör (mely egyébként párban áll) hatalmas mérete miatt azért is említésre méltó, mert egy titkos ajtót rejt. A fotó bal oldalán látható mindez.
Lehaladva a földszintre a Márvány terembe jutunk, ahol főleg szobrok vannak kiállítva, melyek sorát Vénusz és Mars kettőse nyitja meg. Az elsősorban mitológiai alakok szereplése után a dolgozószoba következik, amin keresztül a kertbe jutunk.
Innen természetesen egyenes út vezet a boltocskához, majd a parkon keresztül vezető hosszabb séta után jutunk ki a palotából.

Készüljünk fel, hogy a palotában tilos fényképezni, csak a kertbe érve készíthetünk képeket. (Szóval büszke vagyok magamra, hogy ennyi mindent képes voltam megjegyezni, és most leírni. :))
Nekem egyébként a park nagy csalódás. Kívülről körbejárva látható, hogy szögesdróttal őrzik, és nagyon jó híre van, de a közönség számára nyitott terület mondjuk úgy, hogy közepesen érdekes.