2008. július 27., vasárnap

Albioni levelek XVI.

A Camden melletti részen Highgate vörös köves viktoriánus házai mellett a temető egy nevezetesség, itt nyugszik pl. Marx Károly is.
Sőt, London legmagasabb pontja, a Highpoint is itt van, ami évszázadok óta kedvelt témája a képzőművészeknek. És társasház is viseli ezt a nevet.

Hampstead egy kis önálló falucska irtózatosan hangulatos meseszép házikókkal, rendezett kertekkel. A londoni értelmiség zöme él itt, és ez meg is látszik.
Kiemelkedő látványossága, és remek időltést nyújt a Kenwood House.A 17. században épült kastély több család kezén volt, pl. a sörgyáros Guinness család is birtokolta. 1928-óta áll nyitva a látogatók számára. Érdemes elidőzni a gyönyörű könyvtárban, megnézni az ékszerkiállítást (kámeák és cipőcsattok vannak zömmel kiállítva), valamint több régi bútor és nagyszerű festmény ejti ámulatba a látogatókat. De valamennyi közül Rembrandt önarcképe a leghíresebb.
Lady Hamiltonról is több képet láthatunk itt. A gyönyörű asszony Horatio Nelson admirális szeretője volt. Is.Emma ugyanis mielőtt Sir William Hamilton nápolyi brit nagykövet felesége lett, félvilági festőmodellként és táncosnőként kereste kenyerét - magyarul prostituált volt.
19 éves korában szülte meg leánygyermekét, 21 éves korára a főúri körökben már jól ismerték.
Egyik szeretője festettett számtalan portrét a fiatal nőről Romney-val.A szerető nagybátyja volt a nápolyi nagykövet, aki mellesleg a Vezúv műkedvelő kutatója is volt.
Beleszeretett a lányba, és "szerelméért" cserébe kifizette unokaöccse tartozásait, majd feleségül vette a ledér nőt.
Házasélete alatt vált híres-hírhedtté a Hamilton-szalon. Emmának színésznői ambíciói voltak, szívesen adott elő ógörög és római élőképeket igencsak lenge öltözékben.
Sokakat megbotránkoztatott baráti kapcsolata Mária Karolina nápolyi-szicíliai királynéval. A korabeli angol és francia (!) szennylapok leszbikus párként ábrázolta őket.Egy nápolyi rendezvényen találkozott először Emma Horatioval, majd öt év múlva, amikor a nílusi csata ünnepelt hőse ismét Angolföldön tartózkodott. A 40 éves férfi elveszítette egyik szemét, legtöbb fogát, jobb karját. Emma elájult, amikor először meglátta. Hamarosan azonban egymásba szerettek és szeretők lettek. Lord Hamilton annyira tisztelte Nelsont, hogy szemet húnyt a kapcsolat felett. Sőt, sokszor hármasban éltek egy fedél alatt, ami igencsak felborzolta a közvéleményt.
Emma két leányt szült szeretőjének, de a második gyermek párhetes korában meghalt.
Nelson 1805-ben elesett a trafalgar-i csatában. Innentől kezdve az asszony egyre lejjebb csúszott. Egyrészt hamar vagyona nyakára hágott, másrészt férje és szeretője halála után csak mint rossz múltú nőre tekintettek rá, és semmiféle bevételi forrása nem volt. Egy évet az adósok börtönében is töltött.
1815-ben halt meg májzsugorban...

A Kenwood House parkja nagyobb, mint a Hyde park (és jóval "erdősebb-jellegű" is), van egy kis tava, mely mellett évekig rockkoncerteket rendeztek.
Olvastam, hogy ebből problémák adódtak a hazai Sziget példájára, de talán még mindig rendeznek itt zenei eseményeket.
A 210-es busz jár erre.