2008. július 2., szerda

Albioni levelek XIV.

Nagy bánatomra alig találok olyan üzletet, ahol tipikusan angolos dolgokat lehet kapni.
Persze jó, hogy van IKEA, Tesco, meg a többi üzlet, de ezek otthon is vannak.
Bár van giga-méretű is, inkább kisebb Tescok vannak mindenfelé. Saját termékeik is vannak, de itt kiváló minőségűek ezek is. Én pl. a fagyasztott desszerteket imádom!
A legolcsóbbak talán a Sainsbury's és a Morrison's.
És rengeteg egyfontos üzlet van - ezeket rendszerint törökök üzemeltetik (mármint Észak-Londonban).
És ha az ember igazán nagyszabású bevásárlást tervez, megrendelését leadja az interneten, és teherautóval házhoz jön a kenyér meg a tej... Na, ez azért furi! De persze irtó praktikus.

A ruhák általában húzósabbak, de jobb minőségű cipőket viszonylag jó áron is lehet kapni (átlag 20-25 font nem rossz pénz). Az Oxford Streeten található a Primark áruház, ami az olcsóságok netovábbja. Jó, nem azt mondom, hogy a legminőségibb cuccokkal találkozik itt az ember, de itt is ki lehet fogni jó dolgokat.

Moziban még mindig nem voltam, de ez az én lustaságom. A másik Boleyn lány februári bemutatója óta készülök filmvetítésre menni...
Találni olcsóbb mozikat is 5 font körüli jeggyel, ám ha igazi cinema-őrültek vagyunk, akkor a Leicester Square egyik moziját érdemes választani.
A Holywood-ot idéző vörösszőnyeges angliai premierek is itt zajlanak, tehát az árak is húzósabbak.Annyit még, hogy a tér Leicester grófjának, Robert Dudley-nak állít emléket. A férfi I. Erzsébet trónra lépése előtt jó és hűséges barátja volt, azután pedig szeretője, szerelme, barátja, bizalmasa és tanácsosa. A királynő nevezte ki Leicester Lordjának, a Nagy Armada elleni harcokban pedig a szárazföldi csapatok vezérének. Dudley nem sokkal a Nagy Armada legyőzése után halt meg, sárgalázban.A történészek sokat vitáznak azon, miért nem házasodtak össze.
Egyesek szerint a királynőt megviselte édesapjának a feleségeihez fűződő kapcsolata (hm, VIII. Henrikről van szó!).
Mások szerint a Királyi Tanács tagjai ellenezték volna e frigyet, mert első feleségének meggyilkolásával gyanúsították a grófot.
A politikai megfontolások mellett jó, ha tudjuk, hogy Erzsébet úgy örökölte apja vagyonát, hogy csak addig az övé, míg férjhez nem megy és így már érthetőbb a dolog.
Mindenesetre sosem ment férjhez, ám tekintélye ettől még nagyobb lett. És a tény, hogy egy nő egymaga képes egy egész országot irányítani, örökre belevéste magát az utókor emlékezetébe.