2011. július 20., szerda

cicamica

Az idei szépségversen az indulók révén valóban az volt, egyébként... khm...Miért nem árulja el valaki az utcáról a rivaldafénybe beájuló műsorvezető sztárfiúknak, hogy nem illik zsebre dugott kézzel társalogni?
És a korona szent dolog, nem próbáltatjuk fel az arra araszoló jelöltekkel, mi magunk, egyszerű halandók pedig még véletlenül sem helyezzük fejünkre.
Hú, ezeknek tényleg a hagymás-szalonnás Orbit a kedvencük...

* * *

Szöllősy Irén (1920-2011) magyar színész, bábművész, az Állami Bábszínház alapító tagja. Magánúton tanulta a színészmesterséget. A pályát 1946-ban a Nemzeti Színházban kezdte, de találkozhatunk nevével a Belvárosi Színház előadásában is.1949-től a bábszínház tagja, első bábos szerepét a Kalács című darabban alakította. Számára akkor vált világossá, hogy bábszínésznek lett teremtve, amikor az első bábos próbák szünetében bábbal kezén beszélgetett, és az egyik kolléga a báb szoknyájához nyúlt. Irénke azonnal saját szoknyájához kapott. Úgy érezte mostantól a bábhoz, belülről van köze.
Országos ismeretséget a televízió biztosította számára. Generációk ismerhették meg bábművészetét és hangját is, többek között Bunyós Bálintként a Zsebtévé sorozatban, valamint Cicamicaként a Cicavízióban és a Futrinka utcában.
Minden adás után százával érkeztek a levelek a Magyar Televízióba Cicamicának címezve. A gyerekek okították, hogy ne legyen hiú és hiszékeny, ne bízzon a hazug rókában, hanem menjen dolgozni, akkor lesz pénze! Egyszer, amikor Cicamica az egyik részben éhezett, átzsírosodott borítékban kapott egy picurka pogácsát, amit egy 4 éves kislány sütött.
Évtizedeken át főszerepek egész sorát játszotta: Misi mókus címszerepét, ő volt Kencefice a Hamupipőkében, a sose mosolygó Cárkisasszony a Csuka parancsában, Angela A szarvaskirályban, Kalüpszo az Odüsszeusz, a tengerek vándora című darabban. Ifjúsági és felnőtt előadásoknak is főszereplője volt, többek között Titánia, majd Hermia Shakespeare Szentivánéji álomjában, Ilma Vörösmarty Csongor és Tündéjében, valamint a színház nemcsak idehaza, de világszerte híres zenés darabjaiban is: Örzse Kodály Háry Jánosában, a Lány Bartók A csodálatos mandarin című darabjában, ugyancsak játszott Prokofjev Klasszikus szimfóniájában és Sztravinszkij A katona történetében. Utolsó bábszínházi szerepe, már a Budapest Bábszínházban, amit közel egy évtizeden át játszott a legkisebbek nagy örömére, a Marcipán cica címszerepe volt.
Munkásságát 1953-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1967-ben megkapta a bábszínházi aranygyűrűt, 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címet kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.