2011. április 10., vasárnap

prÜGY

Prügy község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Miskolctól 43 kilométerre keletre.
Az Árpád-kori település és környéke már az őskorban is lakott volt. A föld mélyéből kőbalták, edénytöredékek, csiszolt csontok kerültek elő.
Nevét egy Prud nevű ispánról kapta, és az Aba nemzetség birtokai közé tartozott.
A török időkben a lakosság a közeli mocsarakba menekült.
Egy véletlen tűzeset folytán szinte az egész falu leégett (1752), majd járványok tizedelték meg a lakosságot (kolera 1831), később szélvihar (1859) és árvíz (1862) okoz jelentős károkat.
Móricz Zsigmond szülei 1884-ben költöztek Prügyre; az író 1888-'94 között élt itt, közben 1890-től Debrecenben tanult.
A történelem vihara először igazán az első világháború idején és az azt követő román megszálló csapatok jelenlétekor éri el a községet, mely ennek következtében jelentős károkat szenved. A község református templomának kertjében megközelítőleg 100 román és szovjet katona nyugszik.
1944 őszén harcok dúltak a falu határában: épületek sérültek meg, pusztultak el.
A település lakosságának 65%-a magyar, 35%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát. A lakosság állattartással; árpa, rozs, kender, kukorica, kerti zöldségfélék (híres volt a prügyi torma) termesztésével, háziipari termékek és az állattartásból származó termékek értékesítésével, valamint napszámos munkával biztosította megélhetését.
A múlt századtól a szerencsi cukor- és csokoládégyár biztosított állandó munkát a környék lakosainak. Helyben a mezőgazdasági termelőszövetkezet foglalkoztatott nagyszámú munkaerőt. A '70-es évek közepétől a falu dinamikus fejlődésnek indult, ám a rendszerváltás után a helyi és környékbeli munkalehetőségek beszűkülésével növekedett a munkanélküliek száma.

* * *

Egy kereskedelmi csatorna csillogó-villogó tehetségkutató műsorral.
Egy csillogó-villogó tehetségkutató műsor neves tagokból álló zsűrivel.
Egy neves tagokból álló zsűri 3 színházi emberrel.
Három színházi ember, akik nem hallottak még Móricz keserű gyermekkorának színhelyéről.


Nem, nem volt tökéletes a Prügy Duó produkciója.
Ám azt senki nem tagadhatja, ez a két "szegénylegény" olyan erejű produkciót produkált, amelynek nem volt párja. Ezt hívják őstehetségnek.
És ha ez egy VALÓDI tehetségkutató műsor volna, akkor az ítészek ezt mondták volna:
Most nem juttatunk Benneteket tovább, jöjjetek vissza egy év múlva. Addig is felajánljuk, hogy segítünk a tanulásotokban, kapcsolatainkat felhasználva ez idő alatt a legjobb tanárok mellett fejlődhettek.
Azt már nem is említem, hogy a két fiúval nem a látványos díszletek mögött készített Nórika interjút, hanem csak a büfé egyik sarkában kaptak megszólalási lehetőséget.
Szóval nem csak a duó dala nem volt tökéletes.

N.B.: Király L. Norbi esete az énekléssel...