2011. április 4., hétfő

Éljen Józsi bácsi!

Moldova (Reif) György (1934-) a legolvasottabb kortárs Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja; legfőképpen a riport és a szatíra műfajában alkot.
A nyilas uralom alatt családjával együtt a budapesti gettóba deportálták, ott élte meg a háború végét. A Színművészeti Főiskola dramaturgia szakára járt négy évet, utána fizikai munkát (kazánszerelő) végzett, valamint tanulmányait is megszakította több hónapra a komlói szénbányában végzett munkával.
Eredetileg drámaírónak készült; úgy tíz-tizenötévente ír is egy darabot. Filmírással hosszabb ideig foglalkozott, ennek eredménye volt többek között az 1959-ben megjelent Szerelemcsütörtök. Zenés bohózatát, a Légy szíves Jeromos-t 1962-ben vitték színre a Petőfi Színházban.
Novellái 1955 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban, antológiákban. Több mint 70 könyv szerzője, az Idegen bajnok 1963-ban jelent meg; irodalmi élete csúcsának a Negyven prédikátor (1973) és a Ha jönne az angyal… (1998) regényeit tartja. Saját véleménye szerint: „Rossz könyvem van, de hazug, tisztességtelen nincsen.”.
1989 óta a Hócipőben is több alkalommal jelentkezett sorozataival. 1990-től három évig a Magyar Hírlap külső munkatársa volt, hetente jelentek meg írásai.
Írásaira jellemző a mindennapi élet központi problémáinak, kérdéseinek felvetése, cselekményesség, magányos, „mindennapi hősök” szerepeltetése. Fontos szerepe volt a világháború utáni magyar szociográfia megteremtésében, valós problémákkal foglalkozó riportkönyvei országosan ismertté tették nevét (Tisztelet Komlónak, Akit a mozdony füstje megcsapott..., A szent tehén).
2007-ben az URBIS kiadó megkezdte az "Életmű sorozat" kiadását.
Elsőként írt a cigánybűnözésről a Bűn az élet című, 1989-ben megjelent riportkönyvében, mely akkor is komoly vitát keltett.
Moldova Kádár híve maradt a rendszerváltás után is, külön életrajzi kötetet is írt az általa egyedülállónak, zseninek tartott politikusról.

Moldova a Karinthy Színháznak írt egy, a háború utolsó napjaiban játszódó történetet. Igazi magyar történetet, amelyben mindig annak öltöztek be az emberek, aminek éppen kellett. A Te furcsa katona! című Moldova-komédia a Hungária Színházban játszódik, szereplői színészek és katonák.
Nem igazán ütős mese, mérsékelt színészi teljesítménnyel.
De azét nagyon tanulságos.