2011. január 13., csütörtök

%

Nekem úgy tűnik, napjaink kedvenc karaktere a százalékjel. Na persze, a pénz istenének áldoznak az emberek manapság...

A póker az egyik legnépszerűbb kártyajáték a világon. A lényege, hogy a játékosok a kártyáikból a legjobbat kihozva elvigyék az asztal közepén lévő kasszát. Ezt a legjobb lap kombinációval tehetik meg, tehát minden játékosnak arra kell törekednie, hogy a saját kezében legyen a legjobb.
Sokan úgy vélik, hogy a póker csupán szerencsejáték, ám a játék során ki lehet számolni a kezünkben lévő lapok esélyét, meg lehet figyelni az ellenfelek viselkedését, stb.
A póker ősét gyakran játszották Perzsiában as nas néven, ami tengerészekkel juthatott el Európába, hogy más játékokkal keveredve kialakuljon belőle a ma is játszott változata. Valószínűleg az angol bragg-gal és a francia reneszánsz primero játékaival keveredhetett, mire kialakult a mai formája és alapszabályai. A póker terjesztése az aranyláz idején is folyt, ám az épp akkor uralkodó erkölcsi világkép egy kicsit visszafogta terjedését.
Hamarosan ezután terjedt el a teljes 52 lapos francia kártya, amelyet először az angolok használtak. Az amerikai változások eredményeképp több, ma már alig ismert változata is kialakult a pókernek, és 1925-ben kifejlődött a ma oly nagy népszerűségnek örvendő közösségi póker alap változata. A játék idővel (főleg az amerikai katonák segítségével) eljutott Ázsiába és Európába is.Hazánk második (vagy első...?) leggazdagabb embere üvegpiramisa alatt csücsül, és miközben milliós beruházásait bonyolítja, irányítja vállalkozásait, csöppnyi szabadidejében szenvedélyének is hódol: pókerezik. A napokban leruccant kártyázni a Bahamákra csekélyke 21 millió forintnyi beugróval - akárhogy is számolom, sokan 21 évig dolgozunk ennyi pénzért.
Demagóg lennék?
Egy éve jó néhány óriásplakát szólította fel a járókelőket: ajánlják fel adójuk 1 %-át a Demján Alapítványnak...

* * * * *

Egy csomó plakát hirdeti: idén is megrendezésre kerül az Operabál.
Pár nap múlva aztán kiderült: a rendezvény mégis elmarad.
"...amikor Magyarország a gazdasági válság és különböző természeti csapások kárát szenvedi, akkor elsősorban arra van szükség, hogy segítsünk. A kultúra, és ezen belül a Magyar Állami Operaház is vegye ki részét abból a munkából, amelyet a kormány, illetve az ország vezető intézményei és polgárai végeznek a rászorultak megsegítésében.
A bál tervezett időpontjára, 2011. március 5-ére nagyszabású és reprezentatív jótékonysági gálahangversenyt rendezünk az Operaházban, amelyre szeretettel várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel az Operabált kívánták megtisztelni, és azokat is, akik részt kívánnak venni egy nemes és emberi cél támogatásában.
Horváth Ádám
Magyar Állami Operaház Budapest miniszteri biztosa "

Nincs is ezzel baj.
Ha csak az nem, miért a kihirdetés UTÁN hozták meg eme valóban érthető döntést.